Стихове на три езика звучаха в галерията – на Нурдан Чете и на Лермонтов

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев поздрави поетесата Нурдан Чете за издаването на две нейни стихосбирки – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Председателят на местния парламент бе гост на премиерата на „Всичко в кълбо“ и “Bir Murekkep Damlasi” заедно с председателя на комисията по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности в Общински съвет-Разград Свилена Дечева и общинските съветници Гюлчин Ахмедова и Ахмед Ахмедов. Събитието се проведе в стъклената зала на Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, част от него бе и изложба на художниците, нарисували кориците на двете стихосбирки – Орхан Исмаил и Теодор Даскалов.

Г-н Ненчев сподели с присъстващите, че познава Нурдан Чете от съдебната зала, където като адвокат я е срещал като блестящ преводач от турски на български език. „Стиховете от „Всичко в кълбо” ми дадоха възможност да видя, че човекът със силна воля и характер, който с майсторство превежда в детайли информация за тежки престъпления, е и човек с нежна душа, запознах се с другото лице на г-жа Чете, с чувствителността на преживяванията и тихата елегична тъга в размишленията й и изпитах естетическа наслада като читател” – каза г-н Ненчев преди да пожелае на авторката музата да продължи да е с нея. Според наблюденията на г-н Ненчев особено в стихотворението „На четиридесет и три” начинът на възприемане на света и човешката душа на разградската поетеса се родеят с тези на Лермонтов.

Нурдан Чете е родена в търговищкото село Трескавец. Завършила е „Турска филология” в Шуменския университет. Любовта я отвежда в Разградския край, където създава семейство, работи като учител по турски език в Дянково, след това в Музикално-драматичния театър „Назъм Хикмет”, в момента е управител на представителството на турска фирма в Разград.

Днес бяха представени първите й две стихосбирки – едната на български език, другата на турски език.  Творбите в тях са различни, а не преведени, всяко стихотворение е писано на съответния език.

Стихосбирката на български език бе представена от нейния редактор Гюлсер Мазлум, а на турски език от Яхя Акбулут, тъй като редакторът д-р Хашим Акиф нямаше възможност да присъства на премиерата.

Две от стихотворенията бяха представени от синовете на авторката Мерт и Хакан, а съпругът й Кенан Чете също сподели гордостта си, че споделя житейския път с Нурдан Чете и я подкрепя във всяко нейно начинание.

Пред гостите си Нурдан Чете представи и няколко нови стихове, които не са част от вече издадените стихосбирки, разказа какво я вдъхновява да излее душата си върху белия лист.

Авторката бе приветствана и от областният управител Гюнай Хюсмен, сред гостите на премиерата бе и заместник областният управител Нурие Црънгалова.

„Познавам Нурдан отдавна. Тя е човек с положителна енергия, тази енергия просто изригва от нея, като вулкан. Аз съм очарован от това, което чух тази вечер. Не знаех за този неин талант и съм възхитен”, заяви областният управител, цитиран от пресцентъра на Областна администрация..

Приходите от продажбата на стихосбирките ще бъдат преведени за дейността на сдружение „Трескавец 2020”, подкрепящо социални и благотворителни инициативи в родното село на поетесата Трескавец. Лично дарение за тази кауза направи Областният управител Гюнай Хюсмен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *