Според децата: И слънцето обича кисело мляко

50 деца участваха в традиционния детски пленер по рисуване „Панаир на киселото мляко”, част от програмата на организирания от Община Разград Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Малките художници се събраха в градинката пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. Там бяха подредени стативи и маси и столове с осигурени от организаторите материали за рисуване. По-малките участници рисуваха с пастели, по-големите – с водни бои. Съвети и указания децата получиха от ръководителя на школата по изобразително изкуство в ЦПЛР Център за работа с деца-Разград Цветомира Петрова и от нейните колеги от ЦРД.

Най-малката участничка бе 3-годишната Яна от Ямбол, имаше и художници от САЩ, както и от Варна, Русе и София.

Разнообразните си впечатления от Панаира на киселото мляко нарисуваха малките художници. Сред най-честите елементи от празника върху белия лист бяха: Кралицата на Панаира, вечерните концерти, вкуснотиите, които се продават от занаятчиите и търговците от над 100 шатри и щандове по централните разградски улици, не бе пропусната и благотворителната кауза „Заедно за Марти”. На една от рисунките като любител на млякото бе нарисувано и слънцето.

Събитието нямаше конкурсен характер, рисунките ще бъдат включени във виртуална изложба на страницата на Центъра за работа с деца.

Още снимки от пленера вижте ТУК.

Програмата на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти продължава привечер. От 18,00 ч. на площад „Независимост” е откритата сцена „Танцувай с мен” – демонстрация на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор. В 20,00 ч. тръгва дефилето на фолклорните състави от площад „Независимост” към площад „Момина чешма”, водено от Кралицата на Панаира Хамса Абдалмонейм и нейните подгласнички Гергана Иванова и Кети Чхартешвили, както и момичетата от Градския мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и музикантите от Градския духов оркестър.. Във вечерния концерт от 20,45 ч. освен четирите чуждестранни състава – Фолклорната група „Алианца“ от Мексико, фолклорна  група „Елхориа“ от Египет, Ансамбъл „Абджари“ и Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Грузия – ще участват и ТА”Булгарика” при Центъра за работа с деца и Фолклорен ансамбъл „Родопа”-Смолян. След ритуала за закриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще има и огнено шоу на Градския мажоретен състав, както и фойерверки и илюминации.

Община Разград призовава посетителите на събитията от Панаира да спазват актуалните противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *