Специализираната прокуратура разследва светофара до Автогарата и адвоката на Общинския съвет, БСП с нов сигнал срещу кмета

По два от сигналите, които БСП е подала за нарушения в Общинска администрация-Разград, вече работи Специализираната прокуратура – това съобщи на пресконференция общинският съветник от БСП Стоян Димитров. Преписки са образувани по случая с поставения без разрешение от оторизираните органи светофар до Автогарата и за адвоката, чиито правни услуги ползва Общинският съвет при наличие на щатни юристи в администрацията. Димитров направи аналогия със случая с бившия директор на НДК Мирослав Боршош, който по подобен начин е разходвал неправомерно обществени средства.

Всъщност пресконференцията на социалистите Добрин Добрев и Стоян Димитров бе по повод най-новия им сигнал, подаден този път до Агенцията за държавна финансова инспекция. Става въпрос за обявена обществена поръчка за доставка на хранителни продукти. Процедурата е стартирала през март 2017 г., тя е по 19 обособени позиции, по 3 от тях са подписани договори – № 7 „Животински и растителни мазнини”; № 8 „Хляб и хлебни продукти“ и № 16 „Напитки, плодови сиропи и други”, останалите 16 са прекратени по различно време. В отговор на питане до кмета д-р Валентин Василев на последната сесия на Общинския съвет той отговорил, че процедурите са спрени заради обжалване, като според Добрин Добрев спестил, че още през март 2018 г. Върховният административен съд се е произнесъл по тези жалби в полза на кметското решение. Въпреки това обаче договори все още не са подписани и социалистите задава и публично и към АДФИ как се разходват обществените средства, предвидени за доставка на хранителните продукти. От БСП припомниха, че обществената поръчка е била обявена за значителен публичен ресурс 4 637 658,50 лв. Предвиденият срок за договорите е бил 48 месеца, тоест на година се разходват по тези параметри около 1 100 000 лв. Според Добрев ако са подписани договори не въз основа на обществена поръчка това означава, че доставчиците са избрани не съобразно принципите на лоялната конкуренция, равнопоставеността и прозрачността на публичните средства.

„Буди недоумение фактът, че общинска администрация в областен град допуска такива нарушения, затова считаме, че е редно финансовата инспекция да извърши проверка“ – каза Димитров.

С видимо задоволство той коментира и вече обявената номинация на ГЕРБ-Разград за кмет на Разград. По думите му д-р Василев е останал без конкуренция в партията си, след като успял да отстрани всички активни членове на ГЕРБ. „Всеки опит за друго мнение в ГЕРБ-Разград бива пречупен бързо“ – каза Димитров.

„Като политически опоненти ние считаме, че това е една добра в кавички кандидатура, такъв кандидат на ГЕРБ влиза в битка с изключително много негативи от първите месеци, цялото му управление бе съпътствано с провали и неудачни решения. Симпатизантите на ГЕРБ няма да са колкото преди 4 години и шансовете на ГЕРБ силно намаляват според нас.“ – завърши с политически оптимизъм за собствената си партия Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *