След София, архитектурна изложба гостува в Лозница

След софийска изложба, представят Лозница на 4 септември в читалището в града.

През това лято архитектурата на град Лозница беше представена като един от шестте обекта в изложбата “ТОТАЛРОЕКТ. Непознатата архитектурна модерност.”, която разказа българската архитектура на периода 1945-1989 по нов и интерактивен начин.

Изложбата е организирана от фондация “Ново архитектурно наследство” (НАН) в копродукция с РЦСИ “Топлоцентрала” в столицата, а нейни куратори са арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева като историята на Лозница е проучена и представена от арх. Зекие Емин от Разград заедно с колегите и от фондацията.
Архитектурната изложба продължи от 29 юни до 22 август като на самото си откриване тя събра над 400 човека, а през цялото лято през нея преминаха близо 4000 посетители. Те
успяха да се запознаят по-отблизо с архитектурата на следвоенния период в България и да научат много нови неща за малкия и непознат за повечето посетители град Лозница.
На 15-и юли се организира и специална вечер, посветена на града, на която фондацията показа и проучванията си за работата на арх. Стойко Дончев – проектант на сградите в гр. Лозница.

На 4 септември 2022 г. от 16:00, по случай деня на Лозница и 100 години от рождението на арх. Стойко Дончев, арх. Зекие Емин и арх. Георги Мърхов от фондация “Ново
архитектурно наследство” ще направят представяне на проучванията си за гр. Лозница във фоайето на читалището в града.

Презентацията ще бъде последвана от архитектурна обиколка, на която архитектите ще разходят всички любопитни из сградите на арх. Стойко Дончев и ще разкажат повече за техните достойнства.

СНИМКА: фондация “Ново архитектурно наследство”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *