След изпит при преводачката на „Времеубежище“ Нина Цонева от Кубрат бе на двумесечно обучение в САЩ по Програма „Фулбрайт“

Старши учителят по английски език в СУ“Христо Ботев“-Кубрат Нина Цонева участва в програмата за усъвършенстване на учители в областта на медийната грамотност, организирана от Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”. Като част от обучението тя бе близо 2 месеца в САЩ – от 13.09. до 02.11.2023 г.
За Разград24/7 тя разказа, че процесът за кандидатстване за участие в програмата включва попълване на подробна онлайн апликационна форма, след което, ако те одобрят, получаваш ваучер за полагане на изпит по английски език TOEFL. Ако резултатите от изпита покриват изискванията, кандидатите се канят на интервю пред комисия, в случая на – оглавена от преводачката на бестселъра „Времеубежище“ Анжела Родел. Последният етап е подаване на номинациите от българска страна и одобрение от приемащата страна, САЩ.
Цонева е одобрена да участвам в есенната кохорта септември-октомври 2023г. След това участва и в поредица от онлайн курсове и срещи, организирани с цел подготовка за участие.
Ето още какво разказва Цонева:
„На 13.09. отпътувахме от България за САЩ, аз бях разпределена в Университета на Северно Колорадо, на час път от Денвър. При пристигане, аз и още няколко участници бяхме посрещнати на летището от местни организатори на програмата и заведени до кампуса на университета, където бяхме настанени. Заедно с мен имаше участници от Сърбия, Чехия, Словакия, Северна Македония, Украйна, Естония, Литва, Турция, Азърбайджан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан и Босна и Херцеговина – всички бяха учители, но не само по чужди езици, имаше преподаватели по история, природни науки, философия и др.
Програмата е предназначена за кандидати, които проявяват интерес към модерните медии и медийната среда през 21-ви век и да имат желание да работят за повишаване нивото на медийна грамотност на своите ученици и колеги и ние посещавахме академични лекции в университета по четири дисциплини: Въведение в технологиите, Преподаване на английски език, Принципи на преподаване и Медийна грамотност. Темите включваха: разпознаване на пристрастие и пропаганда, стереотипи и дезинформация, стратегии за повишаване нивото на критично мислене, аналитичните и комуникационни способности на ученици и колеги. Работихме в екип с колегите от групата и изготвяхме презентации, планове за уроци и проекти.


За мен много полезно беше наблюдението и практиката в местната гимназия Грийли Сентръл, където имах възможност да преподавам в часовете по английски език заедно с колегата, определен за съвместното ни преподаване. Първоначалното ми желание и цел за участие беше да науча повече за Проектно-базираното обучение и съвместното преподаване и съм щастлива, че това се осъществи благодарение на отзивчивостта на колегата титуляр, който с готовност сподели опит и учебни материали.


По време на престоя ми имах възможност да представя страната ни, културата ни и образователната ни система, първо бях определена заедно с още двама стипендианти да дам интервю за местния вестник Грийли Трибюн и да представя мотивите си за участие, целите и очакванията ми. Вторият път бе, когато бях поканена, заедно с още трима от групата да участваме в работната среща на Образователния борд на училищата в Район 6 в Грийли Евънс, на която представих образователната ни система, изтъкнах приликите и разликите между нашата и американската система на образование, и споделих опита си в Гимназия Грийли Сентръл. Третият път бе участието ми в Междукултурния фестивал, организиран в университета, на който представих българската култура с предметите, изработени от наши ученици, част от носия, както и брошури на нашето училище, които бях занесла. Бях изработила мартенички предварително, които раздадох на всеки, който се спря пред моя щанд.


Друга важна част от програмата е срещата ни с местни семейства. Всички участници имахме свое приятелско семейство, на които гостувахме, с които посещавахме събития или просто разговаряхме на срещи. Моето семейство бе на учителка и полицай с две деца на 16 и 20 години, живеят в малка ферма извън града и извън професиите си отглеждат специална порода крави за месо, както и кокошки. Те любезно ме приеха в дома си, заведоха ме на футболен мач и на чудесна екскурзия до забележителностите в околностите.
Имахме срещи и с други семейства, на които приготвихме традиционни за страните ни ястия и споделихме още аспекти от културата ни.


Посетихме Природно-научния музей в Денвър, посетихме туристически местности в Скалистите планини и други места като Форт Колинс, Естес Парк и знаменития Стенли Хотел, както и градчето Боулдър. Посетихме и регионалните квалификации на състезанието по роботика между средните училища в района на Денвър.
Програмата приключи с обща среща във Вашингтон на всичките 160 участници в програмата, разпределени в различни щати в страната. По време на тридневния ни престой там, отново участвахме в семинари, срещи и събития, на които имахме възможност да обменим опит с колеги учители от целия свят. На заключителната церемония по раздаване на сертификатите бяха поканени да присъстват представители на посолствата на страните ни и ние бяхме щастливи да се срещнем с г-жа Стефка Йовчева, заместник посланик на България в САЩ. По-късно, благодарение на нашия сънародник в САЩ, Пийт Кристоферсън, родом от Кубрат, посетихме посолството ни, където бяхме любезно посрещнати от г-жа Весела Стоева и Марина Желязкова от Политическата служба към посолството ни.
За мен участието в програмата е изпълнена мечта и награда за труда през годините, мотивация за работа и опит ,който с удоволствие ще споделя с ученици и колеги. Изразявам сърдечната си благодарност към директора на СУ „Христо Ботев“ г-жа Росица Христова, както и на колегите, които ме заместваха, и не на последно място на моите ученици и семейство, които са моят основен мотив за усъвършенстване.“.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *