След донорска ситуация: Жена от Търново спаси трима румънци

Реализирана е първа донорска ситуация съвместно с Румъния. Донор е 48-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт в Реанимацията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е постъпила в болницата с тежък мозъчен кръвоизлив, а на 9 ноември комисия от трима лекари е установила мозъчната смърт.

Близките на жената веднага са приели да дарят органите й за спасяването на други човешки животи. Ден по-късно, екип лекари от Румъния пристига с линейка от Букурещ във великотърновската болница, за да извърши експлантацията на органите.

Трима души от Румъния получават шанс за нов живот. Черният дроб е трансплантиран на 51-годишен пациент, а бъбреците – на други двама на 38 и 39 години.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на Споразумението за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи, което е подписано между Изпълнителна агенция “Медицински надзор” и Националната агенция за трансплантация на Румъния. Това споразумение създава възможност за обмен на органи в случаите на излишък, когато няма подходящи нуждаещи се пациенти в съответната страна, или при спешно търсене на органи за пациенти, които са в животозастрашаващо състояние, се уточнява в съобщението.

Ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова изказват благодарност и признателност на близките на жената.

Източник: www.dariknews.bg

 1,961 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *