Славен път: От стаж в разградската пожарна до награда от принц Уилям

26-годишен разградчанин прослави града ни и във Великобритания. През миналата седмица Николай Пенчев се похвали в социалната мрежа Фейсбук, че се е срещнал с принц Уилям и е получил награда от него за проявена храброст в работата му като пожарникар в британската столица.

Днес, в навечерието на 14 септември – българския професионален празник на огнеборците, Николай Пенчев отговори на въпросите на Разград24/7 за това паметно събитие.

Всъщност общественото внимание не се насочва за пръв път към Николай. Само преди 4 години – през пролетта на 2017 г. той стана абсолютен европейски шампион по културизъм за младежи като състезател на разградския клуб „Гладиатор”. Младежът е от Разград, син е на директора на ОУ”Н.Й.Вапцаров” Галин Парашкевов, средното си образование е завършил в ППМГ”Акад. Никола Обрешков, а след него завършва Академията на МВР, специалност „Противопожарна и аварийна безопасност”. Два от летните му стажове са в разградската пожарна, само последният – в София.

Ето какво ни разказа за началото на пожарникарската си кариера в Лондон: „Малко след Европейското първенство през 2017 година дойдох във Великобритания. Сега, през октомври, ще направя 4 години, откакто живея тук. Няколко месеца след като пристигнах на шега минавах през една от службите в централен Лондон и влязох в уеб сайта им да разгледам. Забелязах, че има конкурс за пожарникари и реших да кандидатствам, все пак вече имах опит в сферата. Дори нямах никакви очаквания, както казах на шега просто. Няколко месеца след това се свързаха с мен и ми изпратиха тестове, които бяха нещо като нашите психотестове и тестове, правещи личностна характеристика. Попълваха се онлайн. Направих ги и ги изпратих и след още 2-3 месеца получих имейл, в който ме известяват, че успешно съм преминал този кръг и ми изпратиха тестове по математика, физика/механика и английски. Тъй като аз нямам еквивалент на тяхната диплома, се наложи да се връщам в училищните години и да правя отново тестове, които успях да взема успешно. И така кръг след кръг в рамките на 1 година успях да премина през целия подборен процес и да започна своето обучение. Бях започнал работа като пожарникар, а още дори не бях направил 2 години във Великобритания. В момента заемам поста на напълно квалифициран пожарникар и скоро ще бъда и водач на противопожарен автомобил. Уточнявам напълно квалифициран, тъй като 2 до 3 години след завършването на обучението ти все още се водиш обучаем тук, но на работа. Нещо като стажант и след полагане на изпит и натрупване на определен опит (участие в различен тип инциденти, за които се води дневник и пишат доказателства в електронна книга, която се оценява и е част от финалния изпит) те повишават в компетентен пожарникар. В деня на пожара аз бях най-опитният пожарникар и съответно на мен бе разпределен дихателния апарат, който е за началник на екип. Това е един от най-мащабните инциденти, на които съм присъствал. Определено не е най-големият пожар, но тук бяха замесени много хора и рискът за ескалиране на инцидента бе много голям, тъй като изолацията на сградата е същата като на Grenfell Tower, при който имаше катастрофални последици и доста загинали. Като водач на екипа, моята задача бе да се кача до 19-ия етаж в пълно бойно снаряжение и да започна разследване, разбиване на врати и масова евакуация на сградата. При разследването с моя екип открихме възрастна двойка на видима възраст около 80 години с мобилни проблеми и трудно подвижни. Използвайки спасителни маски, с колегата ми трябваше да пренесем на ръце възрастната двойка от 19-ия етаж обратно до входа на блока по единственото стълбище на сградата в абсолютно никаква видимост.”.

Случката става причина на младия разградчанин да бъде присъдена Похвала за проявената храброст и професионализъм. А още по-вълнуващ е начинът, по който получава грамотата за екипа на F33 Whitechapel fire station.

„Доколкото съм запознат, кралското семейство не се появява току-така и като цяло всичко покрай това събитие беше пазено в пълна конфиденциалност. Буквално ме предупредиха ден преди това къде и кога да отида. Не се допускаха хора без покана и си имаше специален списък с хората, които бяха поканени. Дори бях предупреден, че е забранено принцът да се пипа по какъвто и да е повод. С много добро впечатление останах от принца. Беше се запознал с нашата история и какво бяхме направили,беше се подготвил. Задаваше конкретни въпроси около инцидента, конкретни въпроси към нас, интересуваше се за детайлите и дори се шегуваше на моменти. Мен лично ме накара да се чувствам приятно и релаксирано. Точно по британски си изпихме чая и той ни остави в компанията на кмета и заместник кмета на Лондон и главнокомандващия на Лондонската пожарна. Те също ме поздравиха и отделиха време да поговорят с мен и да ме разпитат за детайли около спасяването.”

Николай разказва още, че районът, в който е разпределен, е централен Лондон. Не е много голям, но е много гъсто населен. Когато има необходимост от подкрепа за съседни райони, от участъка на Николай се мобилизират автомобили като втори или трети екип, тъй като имат лесен достъп до всички съседни райони. Натовареността е сериозна, автомобилът, с който спасява Николай, излиза годишно по сигнали 3100 пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *