Скъп велосипед издал шефа на „Миграция“, още 7 човека били в схемата, сред тях – служителка в българското консулство в Истанбул

Общо 7 са задържаните по разкритата престъпна схема за получаване на визи за дългосрочно пребиваване. Това съобщи на пресконференция тази сутрин ръководителят на Окръжна прокуратура-Разград Тихомир Тодоров.

Той обясни, че разработката на ДАНС и „Вътрешна сигурност“ е започнала преди около година, когато на служител в ДАНС направило впечатление, че шефът на „Миграция“ Павел Маринов се придвижва с много скъп велосипед, двете служби се помещават в една сграда. По случая са събрани множество доказателства със специални разузнавателни средства – обясни Тихомир Тодоров. С тях се установява, че към престъпната схема са съпричастни още 7 човека, от които 6 също са задържани. Двама от тях са застрахователи, две преводачки от Шумен, адвокат, както и жена с двойно гражданство с инициали С.С., за която има данни, че е служител в българското посолство в Истанбул, тя има и бюро за административни услуги в Истанбул. Издирва се братът на един от застрахователите. Епизодично и други адвокати са се появявали в схемата – уточни Тодоров.

Операцията е реализирана вчера около обяд, тъй като е имало данни, че посредничката, която е и инициатор на схемата, ще напусне страната и ще се установи за дълго в Турция. В момента на задържането на Маринов пари при него не са установени, но по разследването има информация, че тарифата варира от 200-300 евро до 2000-3000 евро. Посредничката е набирала турски граждани, които са имали желание да се сдобият с визи тип D, даващи право на дългосрочно пребиваване в Република България, а впоследствие е и крачка по издаване на български документ за самоличност. Пак последничката е намирала истински адреси в Разградско и Шуменско, провеждала е предварителни разговори със собствениците, посочвала е тези адреси на началника на група „Миграция“, на тях са регистрирани турските граждани, а Маринов, който е трябвало да извърши проверки относно уседналостта им, всъщност не ги е извършвал. За година от схемата са се възползвали около 100 човека. По думите на окръжния прокурор началникът на „Миграция“ не си е давал сметка, че по този начин открехва завесата към Европейския съюз и за криминални лица, а и за терористи.

При последното претърсване от тази нощ – в родната на Маринов Лозница – са намерени и 60 незаконни боеприпаса, както и димна граната – съобщи още Тихомир Тодоров.

Наказанието по повдигнатото към Маринов обвинение по чл. 302 ал. 2 от Наказателния кодекс е лишаване от свобода от 3 до 15 години. Освен това Маринов е подписвал и документи с невярно съдържание относно това, че е извършил проверка на адресите, на които са регистрирани турските граждани.

Павел Маринов е на 55 години, има стаж в системата на МВР от 1995 г., като от 2011 г. е началник на група „Миграция“.

Предстои в четвъртък наблюдаващият прокурор да внесе в съда искане за постоянни мерки за неотклонение на поне трима от участниците в престъпната схема, сред тях и на началника на „Миграция“ – съобщи Тодоров.

One Reply to “Скъп велосипед издал шефа на „Миграция“, още 7 човека били в схемата, сред тях – служителка в българското консулство в Истанбул”

  1. Каракачанов, бивш министър и върл националист, също имаше човек в такава схема, чиновник, уреждащ чужди граждани с български паспорти. а уж бранещ българщината в изявите си. Сега е гражданин с памперси, защото видяхме негова фотография с петно по панталоните му от изпускане. Вероятно от страх. Да припомня той бе Воевода. Сега някакъв разградски Гринго се продал на Дявола за пари, пак родолюбив българин. Та да попитам Апостоле, кой предава България нон стоп? Ние малцинствата, или българите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *