Син на лудогорски борец стана световен шампион по плажна борба

Син на лудогорски борец стана световен шампион по плажна борба.

17-годишният Денис Кодаков се състезава за Испания, но баща му Мехмед Кодаков е роден в царкалоянското село Езерче. Той е възпитаник на олимпийския шампион Хасан Исаев. Мехмед Кодаков живее от 25 години в Испания, има клуб по борба „Гладиатор” в Мадрид и е селекционер на младежкия национален отбор на Испания. Често обаче се завръща в родния край, а от шест години с част от възпитаниците си включително сина му Денис тренира с разградския клуб по борба „Лютфи Ахмедов“ под ръководството на старши треньора на клуба Дениз Хамид, а техен партньор и личен пример им дава седемкратният световен шампион за ветерани Ремзи Осман, който им предава своя личен опит за тънкостите в техниката и тактиката на световната борба.

17-годишният Денис Кодаков е първият световен шампион на Испания по плажна борба. Световното първенство по плажна борба за 17-годишни се е провело в съседна Румъния на 9-10 септември. В своята категория по пътя към финала Денис Кодаков е записал 4 убедителни победи над представители на Молдова, Гърция, Румъния и САЩ, в схватката за златния медал е надвил украински борец.

Освен тази титла Денис Кодаков има зад гърба си 7 шампионски титли на Испания в различни възрасти, медалист е от Световни ученически игри, има и още престижни класирания на европейския и световен подиум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *