Силни думи от учител, бели, зелени и червени балони в небето и кръшно хоро за Деня на Съединението в Разград

С кръшно хоро, в чиито начало и край имаше български трибагреник, завърши тържеството, организирано от Община Разград за националния празник Деня на Съединението на Източна Румелия и Княжество България 6 септември. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

То се проведе на площад „Независимост” – място, свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Именно тук, пред ликуващото население преди 135 години, е прочетен Манифестът на княз Александър Батенберг, пак на това място предците ни са чули и Манифеста на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България – припомни в началото на празничното събитие заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.

Той даде думата за тържественото слово за празника на учителя по история в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград Станимир Куртев.

„Разделеното ни общество има различно отношение към много от датите от нашето минало, но няма българин, чието сърце да не се изпълва с гордост и патриотизъм на 6 септември.” – заяви Станимир Куртев. Той допълни, че преди 135 години българите от двете страни на Балкана демонстрират уникално единомислие и стремеж към осъществяване на желаното от всички слоеве на българското общество съединение. „Това е първата категорична заявка за самостоятелно равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак към европейските политици, че трябва да се съобразяват с младата българска държава. Една мечта на всички българи от деня на Берлинския договор е сбъдната, България става по-силна политически, икономически и духовно.” – каза още Куртев. „С действията си нашите предци ни показват пътя за просперитет на Отечеството: те се издигат на филиите и фобиите си, загърбват политическите и личностните си пристрастия в името на Майка България” – завърши тържественото си слово Станимир Куртев.

След неговите думи под звуците на националния химн в небето от ръцете на деца в носии и ученически униформи полетяха 135 балона с цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено, червено.

Програмата за празника продължи с изпълнения на Капански ансамбъл-Разград, а тържеството завърши с няколко ката кръшно хоро, на което се хванаха голяма част от присъстващите.

Сред множеството граждани на площада бяха: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете на Община Разград Полина Иванова и Мирослав Грънчаров, заместник областният управител Евгени Драганов, секретарят на Община Разград Нели Добрева, общински съветници, разградчани от различни възрасти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *