Севарчани почетоха с паметна плоча дедите си, загинали за националното обединение на България

Бели гълъби – символ на мира – полетяха в небето над кубратското село Севар след откриването на паметна плоча на загиналите във войните от началото на 20 век жители на селото. Пуснаха ги момичета в носии – децата, заради чието бъдеще и добруване трябва да пазим мира – коментираха местните хора.

Паметната плоча е изградена със собствени средства на читалище „Отец Паисий 1928”, с работна ръка и техника помогнал председателят на читалищното настоятелство Хамза Чакър – обяви секретарят на читалището Мехмед Кенаров. Той благодари на всички, които са подали ръка за реализацията на идеята в Севар да се изгради войнишки паметник. Поредицата от благодарности започна с народния представител Гюнай Хюсмен, продължи със Светлин Симеонов от Областна администрация, който съдействал да бъдат изискани от Военния архив във Велико Търново имената за загиналите герои от Севар. „43 имена – това е равносметката от войните – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна – всяко десето семейство в Севар е останало без съпруг, баща, син или брат. Смелите мъже от Севар са дали живота си за националното обединение на България.” – каза Кенаров.

Благодарности той отправи и към Емилия Караханова – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, родом от Севар. На отбелязването на 90-годишнината от създаването на читалището именно тя предложи в Севар да се изгради подобен паметник. Г-жа Караханова нямаше възможност да присъства, но изпрати писмо, което бе прочетено от нейната племенничка Елиз Солакова.

Освен на мраморната плоча имената на героите от Севар са вписани и в книга, издадена от читалищното ръководство. В изданието има и данни за всеки от тях, свързани с участието им във воините и местата на героичната им смърт. Част от книгите остават в читалищната библиотека, а друга част бяха предоставени на ОУ”Н.Й.Вапцаров”-Севар.

Всички внуци и правнуци на загиналите получиха паметни плакети с имената на предците си

Признание получи и живата история на Севар Мехмед Нуретдин. Въпреки напредналата си възраст 94-годишният краевед не пропусна важното за селото събитие и поздрави организаторите за инициативата.

Новооткритият паметник бе затрупан от венци и цветя – от НЧ”Отец Пайсий 1928″, от Областния управител д-р Деян Димитров и народния представител Марин Шишев, от Община Кубрат, от Гюнеш Солаков, от ОУ”Н.Й.Вапцаров”-Севар, от Общинска организация на ДПС-Кубрат, от групата на д-р Белинов в Общински съвет-Кубрат, от севарчани.

Официални гости на събитието бяха: народният представител Марин Шишев, заместник областният управител Драгомир Златев, председателят на Общински съвет-Кубрат Хюсеин Юмеров, а своеобразен домакин – кметът на Севар Леман Сюлейманова.

Народният представител Марин Шишев отправи приветствие към местните хора, подари на читалището спонсорираното от него луксозно шесттомно издание на творбите на Чудомир. Оказа се, че депутатът има и севарски корени – прадядо му е сред учредителите на читалището.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *