Сградата на „Български пощи“ светва в цветовете на НАТО тази вечер

Разград се включва днес в отбелязването на 20 години от членството на България в НАТО – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

2024 г. е знакова за Организацията на Северноатлантическия договор. В течение на цялата година НАТО отбелязва своята 75-та годишнина. Тази година е с важно значение и за България, защото страната ни отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си към Алианса.

България ще отбележи годишнината с множество събития в течение на цялата 2024 г. Целта е да се демонстрира принадлежността на страната ни към най-големия и най-успешен политико-военен съюз в историята и към единната общност на споделени ценности, интереси и готовност за взаимна защита, като същевременно с това се повиши и разбирането най-вече сред младото поколение за същността и целите на НАТО, както и причините, поради които сме се присъединили към Алианса. Защото ако младите хора в България разберат ключовото значение на членството на България в Алианса за сигурността, стабилността и просперитета на страната ни, те ще разберат, че то е важно и за тяхното собствено бъдеще.

Осъществяването на тези цели и на много от инициативите в Националната програма за отбелязване на тази важна за България годишнина не би било възможно без активното участие на българските общини – естествен партньор и съмишленик. На 29 март – датата, на която преди 20 години страната ни стана член на този важен съюз, в 19:00 часа до сградата на ДКЦ-I-Разград, която е осветена с цветовете на българското знаме, сградата на Български пощи – Разград ще бъде осветена символично в цветовете на НАТО, за да покажем, че за нас НАТО е семейство на споделени демократични ценности, които ни свързват, и за запазването на които носим отговорност. Ние и 1 милиард души от още 31 страни и множество партньори в глобалния свят, сме част от силен и надежден съюз, към който принадлежим вече 20 години и в който сме утвърден и надежден съюзник.

Част от честването на годишнината бе и откриването на виртуалната изложба на Българска телеграфна агенция под надслов „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“. Тя бе открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и от председателя на 39-тото Народно събрание Огнян Герджиков. От пресклуба на БТА в Разград в откриването участваха и заместник-кметът на Община Разград Зорница Евгениева, областният управител на Разград Владимир Димитров и главният редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев.

„Считам, че цивилизационният избор да станем част от тези клубове на демократичните и правови държави – НАТО и ЕС – е сред най-далновидните и важни решения за най-новата ни история. Алиансът, част от който е България, е силен, заради своята способност да са адаптира и да отговаря на предизвикателствата на променящия се свят. Знаем, че той се разшири и през последните две години, като част от него стана и Швеция – държава, известна със своята неутралност и неучаствала във войни повече от 2 века. Този факт е достатъчно доказателство за прозорливостта на българските управници от преди повече от 20 години, започнали пътя на присъединяването на България към най-мощния и успешен военно-политически съюз.“ – заяви заместник-кметът Зорница Евгениева в изявление след откриването на изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *