Св.Митев: Единствено в лицето на д-р Валентин Василев виждам загриженост към проблемите на културата в Разград и общината

Скъпи приятели,

На 1 ноември, Денят на народните будители, отдаваме почит и се прекланяме пред паметта на онези велики българи, които през  епохата на Възраждането, създадоха и оставиха на поколенията вечни духовни и културни ценности.

Времето постепенно изтрива имената на възрожденците от народната памет, но делото им продължава да говори от страниците на историята, а мъдрите им слова ни напътстват и в настоящите ни, изпълнени с предизвикателства делници.

И днес, точно като думи на съвременник звучат заветите на покровителя на българския народ, патронът на българските будители – великия светец Иван Рилски, изречени преди повече от хиляда години:

„Избирайте си наставници и поставяйте си началници ония мъже, които от всички са засвидетелствани за духовните им подвизи, които превъзхождат всички по разум и духовни разсъждения.”

В днешното време на динамични промени и конфронтация, аз виждам единствено в лицето на д- р Валентин Василев загриженост към проблемите на културата в Разград и общината, както и отношение към работещите в сферата на културата и техния социален статус.

Г-н Василев е наследник на стар възрожденски род – негов прародител е Иван Самоковски, който е завършил образование в Рилския манастир, а през 1866 година става свещеник на село Пороище, а заедно с Ангел Кънчев и Гани Чернев основават селски революционен комитет.

Уверен съм, че като продължител на идеите на Иван Самоковски, д-р Валентин Василев е живата  връзка между минало, настояще и бъдеще. Той ни сплотява и ни дава надеждата, че ще можем да преодолеем различията!

Всички ние сме призвани да носим кръста на будители, защото обществото ни има нужда от нас!

Надявам се, че в бъдеще заедно с вече създадения екип ще работим за съхранението на културата в Разград и региона.

Желая ви здраве, вдъхновение,  духовна сила и много успехи!

Честит 1 – ви ноември!

Светослав МИТЕВ – Директор на Капански ансамбъл

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *