Само 6 съветници подкрепиха по-висока такса смет, обаче не мина и предложение за намаление в 7 села

Само 6 съветници подкрепиха предложението на общинската управа за повишение на такса смет в община Разград за 2021 г., а разнопосочното гласуване показа пукнатини в управляващата на местно ниво коалиция.

Темата с такса смет бе актуална от сутринта, когато без законовото уведомление до местната управа и полицията неколцина селски кметове се строиха пред общината с около 20 свои съселяни, като от предишния ден бяха уведомили трите национални телевизии. В техните ефири получиха по 5 минути слава, като извадиха основни аргументи световната пандемия и тежкото социално положение на хората. В отговор общинският кмет Денчо Бояджиев обясни, че таксата не е променяна от декември 2014 г., оттогава нараства големият дисбалансът между недостатъчните приходи от такса битови отпадъци и увеличаващите се разходи за дейност „Чистота“. В този период 3 пъти е увеличен размерът на отчисленията, които всяка община внася в Регионалната инспекция по опазване на околната среда. В същото време има и разлики между събираемостта в общинския център и останалите населени места, поради което се налага дофинансиране на сметосъбирането по селата.

Дори репортерите от съседни региони усетиха политическата нотка в протеста и запитаха има ли политически мотиви при събирането на четиримата кметове на ГЕРБ – на Топчии, Ясеновец, Киченица и Дряновец. Получиха отговор, че останалите кметове ги няма по обективни причини, без уточнение какви са те.

По-късно на сесията на Общинския съвет стана ясно, че две от тези села са двойкаджии по събираемост на такса смет, тоест и без увеличението не си плащат налога. В Ясеновец събираемостта е 39%, а в Топчии – 49, за сравнение в Разград е 81%.

Политическият мотив още по-силно прозря на заседанието на местния парламент, което заприлича на „Панорама” по БНТ 1 насред предизборна кампания. Бившият кмет Валентин Василев дори извади „пищов” с постиженията на партийния си лидер, за да прочете какви добрини е сторил Борисов на българския народ по време на пандемията.  Имаше и „мерене” на привлечените в региона средства, както и на заплатите на различните длъжности в двата съседни мандата, като се почне от кмета, та се стигне до пиара и домакина.

Основни говорители на опозицията бяха Василев и бившата му заместничка Галина Георгиева, която дори откри техническа грешка в изчисляването на таксата за едно от селата. Останалите политически сили излязоха с по един говорител, който обобщи позицията им, а групата на ЗНС изрази позиция само с гласуването си.

Д-р Левент Апти от ДПС нарече увеличението жестоко при условия на световна пандемия и заяви, че групата съветници на политическата сила няма да подкрепи докладната.

Нетипично сериозен в тази част от сесията бе Иво Димитров  от Демократична България, той призова за подобряване на контрола по качеството на услугите в чистотата и оптимизация на процесите в сектора. Димитров обяви, че трябва да се подобри и събираемостта на таксата, както и да се въведе справедлив механизъм за отчитане и начисляване не върху данъчна оценка като втори данък сгради. Той се обяви категорично и против практиката „персонален контейнер” по селата, в Островче например 48 жители ползвали 20 контейнера, докато в общинския център на 1 жител се полага по 0,02 контейнера.

Другото впечатляващо и разумно изказване бе на Калоян Монев от ВМРО/Кауза Разград. „Докато се делим на ние и вие, жална ни майка на всички, циркът продължава толкова години и избирателите продължават да го подкрепят”- каза той. Монев иронично поздрави селските кметове, които скучаеха в един ъгъл на сесийната зала, че са се явили на заседанието на местния парламент за пръв път. Изкритикува ги обаче, че не санкционират съселяните си при нарушение в сектор „Чистота”. Монев също призова за нов справедлив подход при определяне на такса смет.

Единствена конкретно предложение направи Елка Неделчева от БСП. То бе такса смет за Разград да стане 3,9 промила, а за всички останали села – по 10 промила. Любопитното бе, че това на практика означаваше 7 села да имат по-ниска от настоящата си такса и те са предимно опозиционни за местната власт – в Ясеновец и Раковски в момента е 14 промила, в Топчии, Недоклан и Радинград – по 15, в Дряновец и Стражец е по 12.

Този подход обаче не бе възприет от мнозинството съветници. Гласовете „за” се получиха от групата на БСП – 6 гласа. ВМРО/Кауза Разград, ЗНС и Милен Минчев от Демократична България се въздържаха, а ГЕРБ, ДПС и останалите десни – общо 17 съветници – бяха против. Шестте гласа обаче не бяха достатъчни за одобряване на докладната, тя не бе приета и такса смет остана на стойността си от 2015 г.

Още четири докладни не минаха на днешната сесия: за ценоразписа за продажба на дървесина от ОП”Разградлес”; за извършените корекции на бюджета през третото тримесечие на 2020 г., не се съгласиха съветниците и да бъде разделен поземлен имот с площ 457 633 дка във връзка с подготовка за включване на Община Разград в т.нар. „Зелена сделка”; както и с продажбата на общински терен от 358 кв.м. в Западна промишлена зона.

Други 12 докладни обаче минаха, някои от тях с крехко мнозинство. Съветниците приеха изменение в Наредба №14 на Общински съвет-Разград за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, свързано с възможността да се освобождават различни институции от такса смет. Така остава в сила каузата, според която читалищата, детските градини, детските ясли, училища са освободени от тази такса. С друга докладна, свързана с Наредба №14, бе взето решение за освобождаване от такса за издаване на удостоверение за идентичност на лице с различни имена. Съветниците дадоха съгласие Община Разград да кандидатства за финансиране по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна помощ „Топъл обяд по време на пандемия от COVID-19” по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане 2014-2020”, както и за създаване на нова социална услуга „Асистентска подкрепа” за 144 потребители.

 

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *