Само „старите” партии се пускат на изборите в Ясеновец, кандидатите ще са най-много 4, а в исперихските избори – по 3

Само „старите” партии с утвърдени структури или традиции по места са се регистрирали в Общинска избирателна комисия – Разград за участие в частичния вот в село Ясеновец. От политическите сили, които се появиха в Народното събрание на някои от миналогодишните три парламентарни вота, не са проявили интерес към изборите в това разградско село. Така кандидатите за овакантения кметски пост в Ясеновец ще са най-много 4. Подобна е ситуацията и в четирите исперихски села, където също на 27 февруари ще има избори за кметове, там обаче регистрираните партии са 3.

Според утвърдената от ЦИК хронограма днес бе крайният срок за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети в общинските избирателни комисии, а заявленията на конкретните кандидати трябва да бъдат подадени до 17,00 ч. на 1 февруари.

Първи в ОИК-Разград още на 25 януари са представили заявление за участие в частичните избори в Ясеновец от ДПС, на 26 януари са подали документи от ГЕРБ, а на 26 януари има две заявления – от коалиция „Демократична България – Обединение” и от БСП.

ДПС са подали първи – на 25 януари – заявление и в ОИК-Исперих за участие във вота за кметските постове в: Йонково, Драгомъж, Тодорово и Райнино. На следващия ден са се регистрирали и от ГЕРБ и от БСП.

Припомняме, че вотът в Ясеновец се наложи след като избраният на редовните избори Сали Сали подаде оставка. За четирите исперихски села пък бе установено по съдебен път, че избраните кметове – Синан Нури от Драгомъж, Ислям Хюсеинов от Райнино и Басри Чакъров от Йонково и Бюлент Хасан от Тодорово – не са спазили законодателството, като след избора си в местната власт не са прекратили в указания в закона срок дейността на свои фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *