Румънци предлагат на Разград смарт система за улично осветление

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметът Мирослав Грънчаров се срещнаха с производители на смарт системи за улично осветление и консултанти от Румъния и обсъдиха възможности за реализацията на подобен проект в Разград. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Гостите от Румъния обясниха, че подобни проекти за улично осветление, което променя интензитета си съобразно необходимостта от осветеност, т.е. осветява най-силно участъка, където в момента преминава пешеходец, вече са реализирани в няколко румънски града. Сред тях са: Алба Юлия, Клуж, 20% от Букурещ, а в момента се работи в Констанца. 80% от финансирането е от Брюксел, 20% е съфинансирането от съответната местна власт. Максималният размер на финансираните проекти е 30 милиона евро. Системата предвижда контрол на всяка точка – електрически стълб, светофар и други, изграждането й отнема от 2 до 4 години.

Конкретни формуляри и подробности за изготвянето на подобен проект гостите от Румъния поеха ангажимент да изпратят по електронен път.

Подобряването на осветеността в града и останалите 21 населени места е тема, която стои на вниманието за ръководството на Община Разград, тъй като е свързана и с подобряване на жизнената среда за нашите съграждани и със здравето и живота им с оглед намаляване на пътните произшествия – категоричен бе г-н Бояджиев.

Той представи пред гостите и основни исторически, икономически и географски данни за Разград и региона, това, което те досега знаеха за Разград, бе „Лудогорец“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *