РЗИ-Разград: Сега е моментът за ваксиниране срещу COVID-19, има и избор между 4 вида ваксини

Корона

В Разградско вече може да избира между четири вида ваксини – става ясно от информация, предоставена от РЗИ-Разград.

Оттам припомнят, че ваксинацията срещу COVID-19 е основната профилактична и противоепидемична мярка, насочена към прекъсване механизма на предаване на инфекцията, чрез изграждане на ефективна имунна защита, както на индивидуално ниво, така и на ниво общество.

Към 07.05.2021 г. постигнатият имунизационен обхват при населението над 18 г. в страната е както следва:10,9 % с първа доза; 4,4 % с втора доза ваксина, като данните за област Разград са следните – общо ваксинирани – 13 610 или 12.34%, от тях с първа доза 7,95% и с втора доза 4,45%.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата планираните за второ тримесечие количество на ваксини срещу новия коронавирус възлизат на 5,5 млн. дози, което ще даде възможност на всеки български гражданин да получи желаната от него вид ваксина.

Към момента РЗИ – Разград разполага с всички разрешени за употреба на територията на Европейският съюз ваксини.

Имунизациите се извършват по желание и с ваксина по избор. Ваксините на Пфайзер и Модерна са RNК-двудозови ваксини с интервал на поставяне съответно от 21 и 28 дни. Очаква се да има промени в листовката на ваксината на Пфайзер, с която се променя режима на съхранение на ваксината до 28 дни при температура от 3 до 7 градуса, което ще улесни изключително много използването на ваксината, особено от общопрактикуващите лекари.

Ваксините на Астра Зенека и Янсен са аденовирусни ваксини, като при Астра Зенека периода за поставяне на втората ваксина е 10 седмици. При доказана необходимост, втората доза може да се постави в периода 28-84 ден от датата на първата доза, съгл. кратката характеристика на продукта.

Ваксината Астра Зенека не се прилага при жени под 60 год. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

Всички лица, получили първа доза Астра Зенека, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. За информация в момента се провежда проучване за имунитета, който се създава при имунизиране с две различни по вид ваксини.

Лица, които са ваксинирани с първа доза Астра Зенека и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от иРНК ваксина /Comirnaty/ не по-рано от 84 дни от първата доза Астра Зенека и тогава имунизацията се счита за завършена.

Ваксината на Янсен е еднодозова.

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза с двудозов режим на имунизация, втората ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата, като преболедувалите изграждат имунитет според индивидуалната реакция на организма, който отслабва с течение на времето. При имунизираните изградения имунитет продължава по-дълго, като проучването продължава.

При завършване курса на имунизация се издава сертификат.

Имунизациите могат да се извършат при личния лекар, чрез записване в електронния регистър за поставяне на ваксини, в зелените коридори, както и на място при големи групи организирани колективи.

Въпросът за обхващане на трудно подвижни лица с ваксини срещу COVID -19, които са изявили желание да се ваксинират на територията на областта е решен по два начина: или чрез ОПЛ, или с мобилен екип организиран от РЗИ. Записване се извършва на дежурния телефон в дирекция НЗБ при РЗИ – Разград – 084 611 148.

Ето какво е работното време на имунизационните кабинети, разкрити в трите лечебни заведения за болнична помощ за зелени коридори:

  • МБАЛ „Свети Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград – вторник и четвъртък от 13.00 ч. до 17.00 ч.
  • „МБАЛ – Исперих“ ЕООД гр. Исперих – от понеделник до четвъртък от 13.00 ч. до 15.00 ч.
  • „МБАЛ – Кубрат“ ЕООД гр. Кубрат – сряда и четвъртък от 08.30 ч. до 10.30 ч.

А ето и предоставени ваксини по флакони:

Лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ –ОПЛ:

Пфайзер -728

Модерна – 101

Астра Зенека – 293

Янсен – 7

Болнична помощ временни имунизационни кабинети

Пфайзер -767

Модерна – 20

Астра Зенека – 175

Мобилни кабинети

Пфайзер -159

Астра Зенека – 6

 

Към настоящия момент ниската заболеваемост предоставя добра възможност за извършване на имунизации. РЗИ призовава хората да се ваксинират, за да защитят здравето си и това на своите близки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *