Ремонтът на пътя Разград-Кубрат наближава

Ремонтът на пътя Разград-Кубрат сякаш е вече близо на хоризонта. Това стана ясно на малко необичайно място – среща на областните управители за Африканската чума по свинете. След нея Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен разговарял със заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и шефа на АПИ Георги Терзийски във връзка с предстоящия старт на ремонта на пътя Разград-Кубрат. Подробности за времето, когато това ще се случи, не се оповестяват, но само факта, че двама държавни мъже на важни за случая позиции са ангажирани от Областния управител с тази тема си е добра новина

От пресцентъра на Областна администрация-Разград информират, че работната среща е била между областните управители, представители на НСОРБ и ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете. В срещата участваха: министър Десислава Танева, заместник-министър Янко Иванов, заместник-министър Атанас Добрев, заместник-министъра в МРРБ Николай Нанков, председателя на УС на АПИ Георги Терзийски, областни управители, кметове, представители на БАБХ и областни дирекции по безопасност на храните.

На срещата бе обсъдена актуалната обстановка по отношение на заболяването Африканска чума по свинете, както и предстоящите мерки по отношение на ограничаването на заразата.

Към днешна дата в страната има 30 огнища по домашни свине и 33 случая с диви свине, болестта е установена на територията на 11 административни области – съобщи министър Танева. Тя призова участниците в срещата да водят разяснителна кампания сред хората по отношение необходимостта от доброволното усвояване на месото от прасетата от типа „заден двор“. След дискусия бе уточнена датата 26 август за изпращане в земеделското министерство на списъците с хората, които доброволно са заклали животните си, за да може в началото на септември на получат вече обявеното финансово подпомагане за дезинфекционни мероприятия в размер на 300 лева. Размерът няма да зависи от броя на прасетата, предвиден е за всеки обект от типа „заден двор“, където стопаните са заклали доброволно животните си. Това ще се удостовери с подписите на кметовете на населени места и на ветеринарния лекар в тях, ще бъде заверено и от областните управители.

Подготвят се и нормативни промени във връзка с облекчаване процедурите по регистрация на обекти, в които се отглеждат прасета, като основно изискване ще е осигуряване на мерки за биосигурност. „Ако искаме да имаме местно производство на свинско месо, трябва да осигурим мерки за биосигурност“ – заяви министър Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *