Ремонтират три военни паметника в Разградско

Редовно заседание на Областна комисия „Военни паметници“ се проведе днес в Областна администрация. То бе ръководено от заместник областния управител Ивелина Игнатова.

Дневният ред включваше актуализация на данните в областен  регистър  на военните паметници и информация от община Разград за изпълнение на проекта за изграждане на мемориал на гарнизон Разград.

В заседанието участваха Радослав Симеонов – гл. експерт в Министерство на отбраната, подп. Д. Желев – началник ВО II степен Разград, Таня Тодорова – РИМ Разград; Николай Атанасов – секретар на комисия „Военни паметници“, Младен Аспарухов –  Инициативен комитет „Военен мемориал гарнизон Разград” и членове на комисията от общините – Разград, Завет, Лозница, Цар Калоян, Самуил и Кубрат.

С постановление на Министерски съвет № 298/13.12.2023 г., са одобрени  и финансирани  проектите за опазване и поддържане на военни паметници на: Архитектурно-скулптурен паметник в с.Осенец община Разград на стойност 7640лв., Войнишки паметник-чешма в с. Богданци, община Самуил, на стойност 6034лв. и Войнишки паметник в с. Острово, община Завет, на стойност 1056.00лв.

Радослав Симеонов разясни, че за финансиране ще подлежат само предложения, за които  анкетните карти отговарят на изискванията. По смисъла на закона не са военни паметници  тези на чужди войници  и граждани загинали на наша територия. При кандидатстване е необходимо да има актуална снимка и КСС.

Стана ясно, че след указания от Министерство на отбраната са отстранени пропуски в анкетните карти на военни паметници в пет общини. Дадени са указания на общините кои паметници нуждаещи се от ремонт и възстановяване могат да получат финансиране и  какъв е редът за кандидатстване и отчитане.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *