Рекорди, дезинфекция, дини и леща на „Лудогорския маратон”, а най-вече – добро настроение

Въпреки отлагането с месец шестото издание на „Лудогорски маратон” събра близо 200 любители на бягането от страната и чужбина.

Състезанието, организирано от клуб „Зелена стъпка”,  започна още вчера с плувните дисциплини, а днес по трасето в местността „Пчелина” се пуснаха бегачи и колоездачи, а също и участници в дуатлона и триатлона.

Спазвайки строго правилата за биосигурност, свързани с превенцията на Африканска чума по свинете, организаторите бяха подготвили място за дезинфекция – слама, пропита с дезинфекционен препарат, който непрекъснато се доливаше. Всички бегачи и колоездачи преминаваха през т.нар. тампон и на старта и на финала.

Финиширалите получаваха и подаръци за спомен – уникални чаши, изрисувани тематично с логото на „Зелена стъпка” и спортните дейности, които клубът развива, а също и с осигурени от спонсори чанта и енергиен бар. Имаше и няколко баки вкусна леща, та красивите чаши веднага влизаха в употреба.

Оказа се, че идеите на „Зелена стъпка” имат допълнителна подкрепа в сравнение с предходни години. Снощи от пицария „Болярки” се включили с осигуряване на част от почерпката за участниците,общинският съветник от “Кауза Разград” Калоян Монев извърши заснемането на събитието с дрон и през двата дни.. Друг общински съветник  Иво Димитров от Реформаторския блок пък осигурил 165 кг. дини за подкрепа по постовете и на финала. Той имаше честта да връчи и първите медали в състезанието – награждаването на победителите в маратона при мъжете бе изтеглено по-рано, тъй като наградените имаха и други ангажименти.

Победителят записа най-добро време за трасето. Ахмед Ахмед-Фараона от Цар Калоян се състезава за русенски клуб, но първите му състезание са със „Зелена стъпка”. Новият рекорд, който той постигна, е 3 часа и 31 минути. След него финишира Ясен Дудин от София, а трети е Георги Харалампиев от Плевен.

При дамите първа финишира Катя Дженкова от Варна, втора – Красимира Петрушкова от Варна, трета Красимира Желязкова от Казанлък.

Другият рекорд в състезанието бе в дуатлона при дамите – постигна го Цветелина Венкова от „Зелена стъпка”, тя финишира 42 км. колоездене и 21 км. бягане за 5:01:09, като с това време изпревари и повечето мъже в дисциплината – само двама я изпревариха. Втора е Василена Радева от София.

Пи мъжете в дуатлона победител е Самуил Вълчев от Варна, втори – Мартин Русев от клуб „Пегас”-Разград, а трети – Борис Качамаков от Варна.

В триатлона победител е Борис Андреев от Плевен с време 5:27:60 ч., втори е Райко Николов от Варна, трети – Николай Диканчев от София.

В бягането на 21 км. при мъжете с време 1:37:26 ч. победител е Ивайло Каменаров от Русе, втори е Росен Тодоров от Русе, трети – Павел Павлов от Варна.

При дамите победител е Радостина Балова от София, следвана от Анита Кръстева от Стара Загора, трета е Кристиана Кънева от Сливен.

Ивайло Вълев от Плевен е победител при мъжете на дистанция 11 км., следван от Румен Стаматов от София и Андриан Любенов от Разград. При жените победител е Вероника Вълканова от „Зелена стъпка”, втора е Катя Велева от Стара Загора, трета – Маргарита Обретенова от Разград.

При колоездачите пръв на 42 км. финишира Ясен Александров от Варна, втори е Любомир Илчев от Варна, трети – Александър Жеков от Сливен. При жените победител е Даниела Динчева от София, втора е Ирина Георгиева от Варна, трета – Ани Герасимова от Русе.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *