Разследват откъде се взе препариран лъв в склад на ветеринарна аптека

Това е едно от най-големите веществени доказателства, които съм виждал в моята кариера – така окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров представи препариран лъв, иззет вчера от складова база на ветеринарна аптека.

Макетът вече се помещава в двора на ОДМВР-Разград, а по случая е образувано разследване по чл. 278 г ал. 2 от Наказателния кодекс: Който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева. Собственикът на склада съобщил, че го притежава от повече от 10 години, откъде го е взел и по какъв начин все още не е коментира, очаква се да даде показания следващата седмица заедно с адвокат.

Пред медиите обаче бе представено мнението на друг свидетел – дългогодишният гледач на лъвове в Разградския зоопарк Бехчет Али. Той смята, че лъвът е на около една година и е от поколенията, отглеждани в разградския зоопарк. Предположи, че е брат на Иван-Асен, който в момента е в Нидерландия. Как кожата му се е озовала при препаратор обаче не стана ясно.

Предстоят множество експертизи по делото – биологически и други – заяви окръжният прокурор. Ще се уточнява и дали лъвът е от разградския зоопарк или внос от африканска държава. Тихомир Тодоров допълни още, че случаят е установен след сигнал.

По-късно от пресцентъра на ОДМВР уточниха, че препарирано животно от защитен вид е открито при претърсване в складово хале на фирма, занимаваща се с търговия с ветеринарно-медицински препарати. Около 12 часа на 4 март, в хода на извършените процесуално-следствени действия под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, експонатът „лъв“ е иззет като веществено доказателство. Животното и фирмата са собственост на 46-годишен ветеринарен лекар от Разград.

Цялата пресконференция по случая вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *