Разпределиха си комисиите в Общинския съвет, ГЕРБ остана с една, а ДПС отказа единствената си

Първата работна сесия на Общински съвет-Разград  ясно очерта разделителната линия между управляващи и опозиция. Очерта и линията на поведение – управляващите от БСП и Демократична България идват на сесия с готови, предварително обсъдени решения, докато ГЕРБ и ДПС гласуват против, въздържал се или просто не участват в гласуването, ако не стане по тяхната. Двете малки групи – ВМРО-Кауза Разград и ЗНС на Областния управител Гюнай Хюсмен – засега предимно гледат мача отблизо. ВМРО-Кауза Разград обаче безотказно гласуват с управляващите, докато ЗНС в нетолкова важните решения гласуват разнообразно – понякога – 3 мнения в 4 гласа, но по важните – също са с управляващите.

Макар в дневния ред да имаше първоначално две точки, а после още две, сесията днес продължи почти цял работен ден – от 13,30 ч. до 20,15 ч. А даже едната докладна бе отложена за следващо заседание, което най-вероятно ще е на 18 декември. Става въпрос за докладната за определяне на това как ще гласува представителя на Община Разград за извънредно заседание на Асоциацията по ВиК на територията, обслужвана от „Водоснабдяване-Дунав”. Съветниците поискаха време да се запознаят с бюджета за 2019 и 2020 г. на Асоциацията.

Одобриха обаче възможността за членството на Председателя на Общинския съвет в Националната асоциация на Председателите на Общински съвети.

След което започна раздел по раздел обсъждането на Правилника за дейността на Общинския съвет през мандат 2019-2023 г. На това, което е най-очаквано от наблюдателите – заплатите – бе обърнато подобаващо внимание. Иво Димитров от Демократична България не за пръв път във вече петмандатната си съветническа кариера предложи месечното възнаграждение да е по 1 лев, а на председателите на комисии по 2 лв. Това, разбира се, не бе прието, едва 10 съветника бяха склонни да работят за по левче на полза роду. Така остава вариантът със 65% от средната брутна работна заплата в общинска администрация за съответния месец и 70% от същата база за председатели на комисии. Предвижда се и финансова санкция с намаляване на заплатата с 20 или 40% за отсъствие от заседание на комисия или на сесия. Д-р Левент Апти от ДПС предложи по-нисък вариант и за заплатата на председателя на Общинския съвет – 70% от кметската заплата, а не 90%, както бе предложено от комисията, подготвила проектоправилника. Апти уточни, че в предишния мандат възнаграждението е било 90%, тъй като предишният председател заслужавал. Предложението му обаче също не мина.

Доста спорове, включително с комичен привкус, имаше и относно минималния брой съветници, които могат да образуват група – предложението бе за двама, д-р Апри предложи да са трима и дискусията се завъртя около Тълковния речник и група ли са двама човека. Накрая обаче групите си останаха на минимума от двама човека.

Увеличиха се в движение постоянните комисии – от 10 на 12 плюс една особена – по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Новите бяха предложение на Иво Димитров от Демократична България – по подготовка на общински програми, проекти и контрол върху изпълнението им и по общинското сътрудничество и взаимодействие с НСОРБ.
По последната точка – за определяне на съставите на комисиите страстите съвсем се развихриха. Като съпредседател на групата на ГЕРБ Надежда Радославова обяви разочарованието на политическата си сила от това, че макар да е най-многобройна, има само едно председателско място в комисиите  – по общинското сътрудничество и взаимодействие с НСОРБ. „Има политическа нечистполътност и според председателските места изглежда, че не Денчо Бояджиев, а Никола Николов е победител на изборите” – заяви Радославова.

Ефект от изявлението й обаче нямаше и въпреки отводите председателските постове бяха разпределени почти по начина, по който бе предвидено в докладната на Стоян Димитров. Уважен бе единствено отводът на д-р Левент Апти и вместо него председател на комисията по социална политика, трудова заетост и здравеопазване ще е д-р Николай Колев. Ето и останалите председатели на комисии: Милен Минчев от Демократична България – по бюджет, финанси и икономическа политика; Иво Димитров от Демократична България – по общинска собственост и стопанство, Калоян Монев от ВМРО-Кауза Разград, Джипо Джипов от Демократична България– по устройство на територията и транспорт, Румяна Балтова от БСП – по околна среда, селско, горско, водно и ловно стопанство, Елка Неделчева от БСП – по образование и наука, Свилена Дечева от ЗНС – по култура, културно-историческо наследство и духовни дейности, Ремзи Реджеб  от ЗНС – по младежта, спорта и туризма, Таня Тодорова от БСП – по международно сътрудничество, Пейчо Георгиев от Демократична България – по ЗКОНПИ, Огнян Обрешков от Демократична България – по подготовка на общински програми, проекти и контрол върху изпълнението им, Надежда Радославова от ГЕРБ – по общинското сътрудничество и взаимодействие с НСОРБ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *