Разкопките в Каменово продължаватдогодина в друга част на селото, а през ноември – втори археологически проект в района

Приключи седмият археологически сезон в кубратското село Каменово, съобщи праисторикът Дилен Дилов от Регионалния исторически музей в Разград – съобщават от пресцентъра на културната институция – заместник-ръководител на проучванията.

На обекта в разкритите преди няколко години кремъчна работилница и некропол на 6500 години в двора на бившето училище в селото отново работи екип с научни ръководители доц. д-р Явор Бояджиев от НАИ при БАН и Димитър Чернаков от РИМ – Русе,заместник-ръководител Дилен Дилов, специалисти от други музей в Североизтока, както и антрополог от БАН, който ще изследва откритите тази есен скелети. Финансирането на разкопките е от Министерството на културата по спечелен проект от Регионалния исторически музей в Разград.

По време на разкопките сега са открити нови два гроба, общо стават 22. Над тях точно се разкрива половинметров кремъчен пласт, наситен с безброй кремъци. Това е част от огромна работилница за обработка на кремъчни сечива, най-вероятно най-голямата на Балканите. Любопитното е, че теренът е разделен на  квадрати метър на метър, защото на някои места са открити големи отломъци кремък, на други – по-малки, а на трети – съвсем малки, където се е извършвал ретушът. Това доказва, че производството на кремъци тук е било специализирано и разделено на различни етапи на обработка – кремъчни стъргалки, кремъчни ножове и копия. Мащабите на работилницата и много малкото находки там доказват и още нещо- произвеждало се е изключително за износ и сечивата не са се задържали на място.

Предстои откритите два гроба да бъдат изследвани, а размерите показват, че телата са на жени. Върху им са открити две керамични купи. В 21 от гробовете телата са в свито положение, обърнати наляво, с поглед на изток или североизток и само един – точно обратно – тялото свито надясно с поглед на северозапад. В женските гробове са откривани мъниста, изработени с материал от Родопите. А в мъжките – бойни каменни брадви.

Има и още нещо много интересно, невиждано никъде другаде: производствен център и гробище на едно и също място. Вероятно, защото производството на кремъчни сечива се разширявало и е заело и пространството върху некропола. Работилницата е осигурявала сечива от лудогорски кремък за целия Балкански полуостров.

Суровината е от с. Равно, на 2 км от производствената площадка. Там е имало вертикални мини за вадене на кремък.

Приключилият археологически сезон в Каменово на практика е проучил тази част от огромната работилница, предстоят изследвания от другата страна на могилата – на няколкостотин метра разстояние.

През ноември разградските археолози, заедно с директора на НАИ към БАН Христо Попов, ще извършат теренни обходи в района, защото на същото място е имало и голям производствен център, но през бронзовата епоха. Там е открита най-голямата находка от каменни калъпи и т.нар. „волски кожи“ – медни слитъци от по 26 кг. Проучванията ще са по друг спечелен от разградския музей проект пред Министерство на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *