Разград посрещна 26-ия Поход по стъпките на четата на Таньо войвода

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев приветства участниците в 36-ия Поход по стъпките на четата на Таньо войвода, организиран от културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” със съдействието на общините и историческите музеи в градовете, през които преминава. Заедно със заместник-кмета Руска Вътева г-н Ненчев поднесе венец пред Мавзолея-костница – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Четниците бяха посрещнати на площад „Възраждане”, като това стана под почти непрекъснат дъжд. „И преди 145 години по това време е валяло така и това е измъчвало въстаниците след трагичния провал на Априлското въстание” – припомни председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, цитирайки думи на Захари Стоянов в неговите „Записки по българските въстания”. От името на Кмета Денчо Бояджиев и на Общинския съвет г-н Ненчев поздрави участниците в похода и учениците от СУ”Христо Ботев” за това, че в това време са на поста си. „Важна част от историята на въстанието е и героичният подвиг на 28-те мъже от четата на Таньо войвода, те са пример за нас, техните наследници, и затова трябва да помним и следваме техните завети. Обичайте България, както я обичаха Таньо войвода и неговите четници и се гордейте с хилядите загинали за Родината поборници” – призова г-н Ненчев.

Председателят на Общинския съвет и заместник кметът Руска Вътева поднесоха венец пред Мавзолея-костница, а г-жа Вътева поднесе и цветя пред паметната плоча на Таньо войвода в квартал „Вароша”.

След кратката церемония пред двата паметника Стоян Ненчев участва и в срещата в Дома на учителя на учители и общественици с проф. Христо Матанов от СУ „Климент Охридски“ на тема: „Македонският въпрос – минало, настояще, бъдеще“.

На посрещането на Похода по стъпките на четата на Таньо войвода присъстваха и началникът на РУО Ангел Петков, директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, общественици.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *