Разград отбеляза Гергьовден пред Войнишкия паметник на площад „Възраждане”

Разград отбеляза Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май с тържество пред Войнишкия паметник, организирано от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Сред официалните лица на събитието бяха Кметът на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева, които поднесоха венец пред паметника на Св.Георги. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

„България има дати в своя календар, които са извор на сила, патриотизъм и национално самочувствие. Длъжни сме да помним: битките край Онгъла и Върбишкия проход, Ахелой и Клокотница, превземането на Одрин и Тутракан, крайцера „Хамидие”, защитата на небето над София и много други примери на бойна слава – всички те са вписани във военната ни история, благодарение на храбростта и героизма на българския воин” – каза в тържественото си слово началникът на Военно окръжие-Разград подполк. Диян Желев. „И днес ежедневно изпълняваме поставените ни задачи и служим достойно на Родината. Благодарим за вашата подкрепа, защото армия и народ са едно неразривно цяло.” – допълни подполк. Желев. Той връчи две отличия. Грамота от началника на Централно военно окръжие полк. Георги Георгиев за проявен професионализъм, отговорност, постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и послучай 6 май получи сержант Пламен Петров – старши специалист II степен в ръководството на Военно окръжие II степен-Разград. Пенсионираният военнослужащ подполк. Владимир Вълов пък получи от подполк. Желев Грамота за проявена отговорност, за принос към съхраняване на славата и традициите на Българската армия, за активна военно-патриотична дейност и по случай честването на 6 май.

Председателят на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва майор от запаса Младен Аспарухов обяви още едно отличие от името на организацията, която представлява. Полковникът от запаса Стоян Добрев Стоянов получава мемориален знак на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за активна дългогодишна обществено-полезна организационна и военно-патриотична дейност и послучай предстоящ 80-годишен юбилей.

Програмата пред Войнишкия паметник включваше и изпълнение на едно от стихотворенията на патриарха на българската литература Иван Вазов, посветено на българската войнска слава. Преди да представи „Новото гробище над Сливница” полковникът от запаса Стамен Матеев добави към имената на загиналите воини от Разградско, изписани на паметника на Св. Георги, още няколко имена на герои, загинали в Сръбско-българската война от 1885 г. Това са: подпоручик Петър Кочев, редник Бърни Стоянов, редник Трифон Василев от Осенец, редник Лазар Мичев от Осенец, редник Слави Дяков от Борисово, днес Гецово.

Дамите от група „Родна песен” към ОСОСЗР „Родна песен” също участваха в празничната програма с песен, посветена на родения в Разград участник в Тутраканската епопея и загинал в Първата Световна война капитан Георги Бърдаров. Певческата група изпълни и Марша на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Освен Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева венци и цветя пред Войнишкия паметник поднесоха представители на други институции, организации, политически сили, народни представители, признателни граждани. Сред тях бе и скулпторът, изработил паметника – Любомир Добрев.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *