Разград и Шумен най-рядко пишат до обмудсмана, вече може да се сигнализира и онлайн

Екип от експерти Омбудсмана Диана Ковачева представиха днес нов проект на институцията в Разград. „Електронна система за управление на работата на администрацията на омбудсмана“ е проект, финансиран от ОП“Добро управление“. Основното в него е новият сайт и създаването на мобилно приложение „Подай жалба онлайн“. Бутонът излиза на първа страница на сайта на Омбудсмана и работата с него е лесна – обясни началникът на канцеларията на Омбудсмана Катя Христова. Системата функционира от началото на август, но на практика днес са подадени първите жалби по този начин. Остава и вариантът по поща или ел. поща – обясняват от институцията. Чрез бутона „Подай сигнал онлайн“ обаче сигналът в реално време стига до деловодството. Новият сайт подробно описва правата на гражданите, както и отделите на институцията, които са съобразени с темите и въпросите, по които има правомощия да извършва проверки Омбудсманът. Та се свързани с: правата на хората с увреждания, правото на собственост, потребителските права, правата на детето и други. Децата могат и сами да подават сигнали в рубриката „Аз съм дете“.

През 2020 г. към Омбудсмана са подадени 13 500 жалби, а през 2021 г. – 14 000 –  информират от институцията. По региони най-малко са от Разград и Шумен. За сравнение миналата година от съседно Търговище са подадени 260 жалби, а от Разград – 46. Има и жалби, в които не е посочено местоживеенето на подателя. В зависимост от жалбата подателят може да остане анонимен, ако зададеният въпрос или описаната информация са достатъчни за извършване на проверка. С 9000 становища и 3500 препоръки са завършили проверките миналата година. На практика отговор са получили 65 000 човека, тъй като част от сигналите са петиции от по много хора.

Представянето на проекта „Електронна система за управление на работата на администрацията на омбудсмана“ бе първото публично събитие, на което се появи новият областен управител Драгомир Златев. То се случи около половин час след оповестяването на информацията от Министерски съвет за назначението му.

Утре, 5 август, от 10.00 до 12.00 часа, експертите на омбудсмана ще консултират гражданите от Разград и региона в изнесена премина, която ще се състои в Общинския културен център(Новият театър), пл. „Независимост“ № 2. Телефоните за предварително записване на граждани за приемната: 0878 592 642; 02/ 81 06 955; 084/ 616 201.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *