Разград е домакин на национално състезание по STEM и роботика, победителите отиват в Гърция

Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри първото национално състезание по STEM и роботика, чийто домакин е ОУ”Васил Левски”-Разград – съобщават от пресслужбата на местната управа. То се организира от STEM Education, които са с 20 години опит във въвеждането на STEM и образователна роботика в Югоизточна Европа.

Темата на състезанието е “Средиземноморието: източник на живот и култура”, то е в две категории – робоинженер и робофутбол. Участниците са ученици от начален етап, които със своите ментори демонстрират умения и креативност в създаването на роботи и механизми, които са вдъхновени от богатата история и наследство на Средиземноморието. Състезанието е възможност за учениците да приложат своите знания в реалния свят и да развият умения като екипна работа, решаване на проблеми и инженерство. В надпреварата участват отбори от: Русе, Шумен, Разград и две училища от Харманли. В първия етап отборите създадоха проекти, които решават екологични проблеми в Средиземноморието – събиране на отпадъци, рециклиране или пък рекламират туристическия потенциал  на региона. Във втория етап създадоха роботи, които играят футбол един срещу друг.

Победителите в двете категории ще представят страната на международно състезание в Гърция с участието на представители на общо 21 държави.

В приветствието си към участници и организатори Кметът Добрин Добрев изрази радостта удовлетворението си, че разградско училище е домакин на такова сериозно състезание, което подготвя децата за професиите на бъдещето.  „Изкуственият интелект навлиза в ежедневието с бързи темпове, предлага много предизвикателства и е важно е да се поощряват децата да работят с него, да се занимават с роботика, да изучават СТЕМ дисциплини, това е бъдещето” – каза Кметът Добрин Добрев. Той си пожела със съвместни усилия на местната власт и образователните институции Разград да успее да домакинства и на международно състезание в тази сфера.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *