Радославова оттегли жалбата си срещу „вето”-то върху Данък МПС

Председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова е оттеглила частната си жалба до Върховен административен съд срещу „вето”-то върху Данък МПС. Мотивът й е да не се допускат предизборни дебати на последното заседание на местния парламент.

Надежда Радославова обяви на последното заседание на комисията по законност, че е оттеглила жалбата си срещу разпореденото от съда спирането на изпълнението на решението на Общински съвет-Разград, с което бе увеличен местният данък за автомобилите. Мотивира се с това, че не иска да се допуснат предизборни дебати на последното заседание на местния парламент на 15 октомври.

Предизборните дебати обаче се случиха още на заседанието на комисията, която дори не бе в пълнен състав, присъстваха само четирима съветници, трима от които плюс председателката са и кандидати за следващ мандат. Поради липса на кворум не бяха взети легитимни решения, а само становища.

С изявлението си Радославова обезсмисли гласуването на докладна, внесена от общинския съветник Стоян Димитров, в нея той настояваше да се задължи Радославова да оттегли жалбата, квалифицирайки я като неправилна и незаконосъобразна, а също и да са оттеглят правата за процесуално представителство на адвокатка от Адвокатска колегия-Враца, която практикува в Мездра.

Аргументите на Димитров бяха, че с подаването на жалбата грубо се накърняват интересите на хиляди граждани от община Разград. По думите му ако делото в Административен съд-Разград приключи с решение за отмяна на  оспорените разпоредби от Наредба №18 ще се окаже, че незаконосъобразно са събирани недължими суми от граждани и фирми. Димитров коментира още, че председателят на Общинския съвет е пръв сред равни и би следвало подобни решения да се вземат след обсъждане в местния парламент или комисията по законност.

Припомняме, че „вето”-то бе постановено от Административен съд-Разград на 24 септември, на първото и единствено заседание по делото за отмяна на Наредба №18 за определяне на местните данъци и такси в частта за увеличаване на Данък МПС. Новият налог бе приет в началото на годината, като по сигнал от съветници прокуратурата установи, че е налице процесуално нарушение при вземането на решението, тъй като не е взето предвид предложение на гражданин, пристигнало по електронна поща, но изтрито от сървъра на общината неизвестно от кого. Казусът стана повод да се обсъди сигурността на системите и сървъра на общината, както и възможностите за управление на електронно правителство. Наложи се и компютърните системи да бъдат проверени от ГД БОП. Делото в Административен съд-Разград е висящо, чака се решение в едномесечния срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *