Първи присъди за нарушаване на карантина: пробация, условна и глоби от 5000 и 10 000 лева

Състав на Разградския районен съд одобри две споразумения на Районната прокуратура с нарушители на карантинните мерки против разпространението на COVID-19, които са окончателни и са влезли в сила. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

Предадената на съд с обвинителен акт 20-годишна Хава Х. се отказа в съдебната зала от разглеждането на делото по член 355, ал. 2 от Наказателен кодекс по общия ред и сключи споразумение с Районната прокуратура в Разград, което съдът е одобрил като непротиворечащо на закона и морала.

Така младата жена получи наказание 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева за отклоняване от задължителната 14-дневна карантина след завръщането си от рискова страна. Тя  работела в  Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от февруари тази година. На 2 април се прибрала в България през летище София. Там попълнила формуляр с личните си данни, информация за полета и адреса, на който ще пребивава.

Предупредена била за противоепидемиологичните мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването в извънредното положение заради пандемията. Даден й бил срок до 6 часа да пристигне на адреса си в разградско село, където посочила, че ще пребивава. Била предупредена за наказателната отговорност, която носи по член 355, ал. 2 от НК. Въпреки това на 6 април тя отишла на среща със свой познат в град Лозница, посетила бензиностанция и банкомат. По време на „разходката“ си Хака била без предпазна маска и ръкавици. Отсъствието й от дома било засечено от полицейски служители. Половин час по-късно младата жена се появила на адреса и обяснила, че трябвало да тегли пари. Така започнало бързото производство за нарушаване на карантинните мерки срещу нея.

Със споразумение завърши и бързото производство, водено  за нарушаване на карантинните мерки срещу COVID-19, и с шофьора на товарен камион Джушкун А. Той се признал за виновен и приел да търпи следните пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за 8 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител в рамките на 8 месеца. Наложена му е била и глоба от 5000 лева. Споразумението също е било одобрено от съда.

 1,753 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *