Първият кандидат-кмет Калоян Монев призова парите за плакати да се използват за социални каузи, обяви и нова платформа за работа на местния парламент – „Пряка демокрация-Разград”

Калоян Монев е първият официално обявен кандидат за кмет на Община Разград за следващите избори. Това ще е второ негово участие в местния вот за тази позиция, през 2019 г. той събра 10,85% от вота, а политическата формация, от чието име участва, спечели три места за общински съветници.

Тричленната група на „Кауза Разград” днес направи отчет на свършеното през четирите години от мандата, обяви кандидатурата на Калоян Монев и основните си приоритети за следващ мандат. Това бе първото официално събитие в открития преди няколко седмици Национален пресклуб на БТА в Разград.

Отчета представи Антон Монев. По думите му сред успехите на групата на Кауза Разград е свеждане до администрацията на реалните проблеми на хората – нуждата от асфалтиране на улици, изграждане на тротоари, на осветление, детски площадки, ремонта на  мостчето до Икономиката, почистване на нерегламентирани сметища, поставяне на фигури на пресичащи деца до 3 училища, както и закупуване на общинската система за мониторинг на въздуха. Антон Монев коментира и, че за някои предложения не срещнали разбиране от администрацията и останалите съветници – въвеждане на електронна община и електронни услуги, нови форми за охрана на обществения ред и създаване на общинска полиция. Като успех Антон Монев изтъкна и решението на местния парламент да не даде разрешение за изграждане на депо за опасни отпадъци, както и да не се продаде гора в „Пчелина” на частно търговско дружество на безценица, също и декларацията против увеличаване на цената на водата.

Калоян Монев отчете, че в отминаващия мандат е надградено развитието на Кауза Разград, която няма аналог в страната, като освен място в социалната мрежа, където се поставят проблеми, се участва и в местната законодателна власт. Той припомни, че съветниците от групата са преминали през много битки, като отворена е останала тази за отровния мръсен въздух. Това остава един от двата основни приоритета за следващия мандат – обясни Калоян Монев. Той изтъкна, че според Закона за чистота на въздуха общинската администрация има правомощия да се справи с подобен проблем. „Кауза Разград обявява нулева толерантност към това, което бавно ни убива” – заяви Калоян Монев. Сред вариантите, които Кауза Разград ще предложи, е създаване на Дирекция „Екология и опазване на околната среда” в общината, пряко подчинена на кмета с нова динамична структура, която да осъществява контрол, превенция и налагане на санкция, както и с изграждане на общинска лаборатория за контрол на въздуха и водите, които са в канализацията. Финансирането ще е чрез оптимизиране и преструктуриране на разходите на общината, както и чрез събраните приходи от звеното общинска полиция, което ще контролира обществения ред в общината. Калоян Монев коментира, че хаосът в обществения ред ще се преодолее с изграждането на такова звено, което да решава проблемите с неправилното паркиране, шумовете в нерегламентирани часове, сметища на „Пчелина” и общинските гори и други.

Калоян Монев обяви и, че в следващия местен парламент ще предложи уникален модел на вземане на решение – нова платформа на база Фейсбук, където всеки регистриран потребител ще има възможност да взема важни за обществото решения. Проектът е наречен „Пряка демокрация-Разград”. В платформата публично, без фалшиви профили, ще се правят предложения до местната власт, съветниците ще се съобразяват с това, решенията ще се публикуват също там и по този начин ще има контрол върху местната власт. „Хората сами да отправят призиви и предложения и съответно ще бъдем длъжни да се съобразяваме” – каза Калоян Монев.

Номинацията му за кандидат за кмет на Разград бе обявена от адвокат Мария Павлова, която се представи като част от екипа на Кауза Разград. В пресконференцията не участва третият съветник от групата Руско Дянков, за когото бе уточнено, че е в болнични.

Павлова уточни, че за участието на Кауза Разград в местния вот отново ще се използва формата чрез използване на една или две относително малки политически партии като мандатоносител и самостоятелни номинации за кмет и общински съветници. Калоян Монев допълни, че се водят разговори с партия МИР, която бе сред мандатоносителите и на предишните избори.

Павлова представи кандидата за кмет на Кауза Разград като доктор по гражданско и семейно право, роден през 1979 г., трето поколение юрист, от 2014 г., трети мандат общински съветник, един от основателите на сдружение Кауза Разград и едноименната група във Фейсбук, която се превърна в трибуна на хората да споделят вижданията, идеите и проблемите и да търсят решения. Листата с кандидатите за общински съветници ще се обяви по-късно, но няма да има изненади – каза Павлова, Калоян Монев обаче намекна, че в листата ще има експерти в сферата на екологията.

Целта ни ще е повече от настоящия брой съветници – трима, обясни Калоян Монев в отговор на журналистически въпрос.

Той отправи апел към останалите кандидати за местната власт вместо да хвърлят хиляди левове за плакатна война да дарят част от финансирането за социална кауза или където е жизнено необходимо вместо да ги дават за хартия за късане.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *