Първите елементи от PCR-лабораторията на Домусчиеви пристигнаха, според специалисти е златен стандарт

Част от апаратурата за PCR-лабораторията, която Кирил и Георги Домусчиеви обещаха на разградската болница, пристигна днес, останалите  елементи се очакват утре и в началото на следващата седмица, междувременно наличните вече са инсталирани по местата си в Медико-диагностичната лаборатория по клинична микробиология.

Първата медия, която видя къде в Разград ще се правят изследванията за COVID-19 и разговаря с човека, който ще ръководи тези процеси, е Разград24/7.

Началникът на Микробиологичната лаборатория в МБАЛ”Св. Иван Рилски”-Разград д-р Екатерина Кубратова ни разказа, че апаратурата ще се намира в две съседни помещения. В едното следобед бе инсталиран новият екстрактор, ще се използва ламинален блок, с какъвто болницата е разполагала. Там ще се прави екстракция на нуклеиновата киселина от назо-фарингиалната проба (от носа и гърлото), в другото помещение чистите киселини се доработват, изследват се в real-time PCR, който отчита резултатите в реално време, т.е. до няколко часа ще е ясно дали в пациентът със симптоми на Коронавирус действително е болен.

Част от апаратурата е и компютър със специален софтуер.

С апаратурата ще работят д-р Кубратова, биолог и трима лаборанти. Обучението им ще се извърши от представители на фирмата-производител следващите сряда и четвъртък. Тогава ще бъдат доставени и тестове.

Една от най-важните части за работата обаче – фризер, който ще съхранява пробите при температура -70 градуса, се очаква да дойде в края на следващата седмици и едва след неговата доставка, лабораторията ще заработи. Оптимистичният вариант за старта й е 27 април – каза д-р Кубратова.

Тя изрази повече от удовлетворение от дарението. „Дарителите не просто направиха дарение, те осигуриха най-доброто за диагностиката, златен стандарт” – каза д-р Кубратова. По думите й това е затворена автоматична система, апаратурата и тестовете са абсолютно съвместими, произведени са от една и съща южнокорейска фирма. Изследването се извършва не на ниво клетка, а на ниво молекула и е изключително прецизно. Дори и една малка нуклеинова киселина се намножава, полимеризира се, увеличава се и се открива заболяването, ако е налично.

Д-р Кубратова обясни още, че след пандемията PCR-лабораторията ще продължи да е много полезна за пациентите на МБАЛ”Св. Иван Рилски”. С нея ще се извършват тестове за различни инфекциозни заболявания. В момента за посявка за туберкулоза се чака 45 дни, пробите са изпращани в Бургас, а с тази лаборатория при директна микроскопия за часове ще се знае дали има туберкулозни бактерии и ще може веднага да се назначи лечение. В лабораторията ще се правят изследвания за коклюш, за лаймска болест, за хламидии, които са нужни за ин витро клиниките, за всички видове хепатит и други заболявания.

Д-р Кубратова обясни и как от началото на извънредното положение са вземани проби в разградската болница – преди напускането на д-р Костадинова от Инфекциозно отделение това се е случвало там и пробите са изпращани в лаборатория във Варна, а след това – в Микробиологичната лаборатория на болницата и в специална транспортна среда се изпращали отново във Варна. Общо досега от разградската болница са изпратени за изследване 12 проби. При четири от случаите е имало положителна бърза проба, която обаче не е била потвърдена от PCR-а във Варна, т.е. оказали са се фалшиво положителни.

One Reply to “Първите елементи от PCR-лабораторията на Домусчиеви пристигнаха, според специалисти е златен стандарт”

  1. Христина Стефанова Христова -Желязкова каза:

    Много е тежко положението но е огромен лъч светлина и благодат да получим в окръжната ни болница тази апаратура и тестовете ,те могат и занапред да бъдат ползвани което ще увеличи качеството на диагностика и лечение на болните.Огромна гордост и благодарност на дарителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *