Първа жалба в изборния ден: В Исперих вземат допълнителни мерки за опазване тайната на вота, а в 4 общински комисии регистрите за жалби още не работят

Общинската избирателна комисия в Исперих се произнесе с указание по първата жалба, постъпила в изборния ден.

Според сигнала, подаден от представител на една от политическите партии, участващи във вота, се е нарушавал основен принцип в избирателния процес – тайната на вота.

Говорителят на ОИК-Исперих Джанан Родоплу обясни за Разград24/7, че сигналът е свързан с факта, че при пускане в прозрачните урни хартиените бюлетини се разтварят и се вижда отбелязания от избирателя вот. В тази връзка ОИК-Исперих е указала на всички секционни комисии в общината да предприемат подходящи мерки за осигуряване на тайната на вота. Сред възможностите е или да сгъват бюлетините повече пъти или от външната страна на прозрачните кутии да се сложи бял лист, за да не се вижда, ако бюлетината се разтвори.

В Кубрат днес няма подадени жалби, но в деня за размисъл са били 4, всичките – отхвърлени като неоснователни. Две от тях също са свързани с тайната на вота, но касаят параваните, които според жалбоподателя не отговарят на изискванията на ЦИК за размер и вид. ОИК-Кубрат обаче не извършва проверка в деня преди вота, тъй като помещенията в деня преди вота били запечатани, а освен това твърди, че в Избирателния кодекс няма посочени конкретни размери и вид на параваните за гласуване в избирателните секции, предназначени за тази цел изборни помещения, в които има паравани за гласуване и прегради за гласуване с машини.

На сайтовете на четири общини – Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян – регистрите за жалби и сигнали продължават да не функционират и не е ясно дали са подавани сигнали по време на цялата кампания. При опит за отваряне на регистъра се изписва: „В момента не можем да обслужим заявката Ви.”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *