Пълни музеи в първата от „Белите нощи на Разград”, финалът – с огнени ритми на площада

Препълниха се с посетители дворовете на музеите в Разград в първата част от двудневния фестивал „Белите нощи на Разград”, който се организира от Община Разград и Регионален исторически музей и бе възстановен миналата година след няколкогодишно прекъсване. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Зрителите се насладиха на различни видове изкуства, чиито представители по традиция са символични домакини в музеите по време на този фестивал на материалното и нематериалното културно наследство, а след това разгледаха и експозициите, подредени в къщите музеи.

Вечерта започна от Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. Домакини в нея бяха малките възпитаници на Иван Стоянов и Ирина Стоянова от Танцова формация „Феникс” към ЦПЛР ЦРД. В градинката през галерията те представиха няколко съвременни танца и бяха аплодирани от приседналите на пейките зрители, които след това влязоха и в културния храм, за да разгледат творбите от Националната изложба „Лудогорие 2021”.

Под надслов „Среща с автограф” в къща музей „Станка Николица” прозвуча поезия, а символичен домакин бе Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Нейният директор Димитър Петров представи авторката Павлина Стаменова, чиято последна книга получи своята премиера тази вечер. За сборника „Дневникът на сърцето” Стаменова получи наградата „Златен Пегас” на Община Разград на 24 май. Представянето имаше музикално оформление – песни на популярни български певци по текстове на разградската поетеса.

И в тази, и в следващата къща музей „Анание Явашов” гостите бяха посрещани с бяло сладко. В родния дом на известния учен и краевед символични домакини бяха от НЧ”Развитие 1869”, а изпълненията на формациите към читалището бяха свързани с чешката култура, с която е свързан и самият Анание Явашов. Той е учил в Прага и се е оженил за чехкиня. Трима актьори от Младежка театрална формация” „Импулс” с ръководител Веселин Керемедчиев представиха малко известни факти от влиянието на чешката култура върху Разград чрез живелите тук чехи през 19 и 20 век. Припомниха и любопитни данни от живота на най-популярния чешки писател Ярослав Хашек. Прозвуча и музика от чешки композитори, изпълнена от музикално дуо Красен Иванов – пиано и Мила Иванова – цигулка. Четири красиви балерини от Балетна школа при НЧ”Развитие 1869” внесоха още финес в атмосферата в къщата музей. Зрителите имаха възможност да разгледат изложбата от детски илюстрации „11 свята”, която е предоставена от Чешкия културен център.

Ритуалите за Еньовден бяха спазени и представени в Етнографския музей, където символичен домакин бе Капански ансамбъл-Разград. Посетителите бяха посрещани с китка еньовче и глътка пелин, преминаваха под арка от сплетени билки. Песни и мелодии, посветени на празника, включваше концертът на Капански ансамбъл под надслов „По Еньовден – гадаене за любов и наричане за женитба“.

Музикантите на Капанския ансамбъл поведоха хората от Етнографския музей към площад „Възраждане”, където бе насрочено следващото събитие от първата от „Белите нощи на Разград”. Там публиката бе най-многобройна и аплодираше възторжено изпълненията около тлеещия насред площада огън. Край него първо със светещи съоръжения танцуваха момичетата от Градски мажоретен състав-Разград при ЦПЛР ЦРД с ръководител Емилия Борисова. А след това Детска танцова формация „Хорце“и  танцов ансамбъл „Булгарика“ с ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов представиха танцови спектакли с възстановки на ритуалите на кукерите и джамалите. Момичетата на Емилия Борисова излязоха и втори път на площада, като включиха и огъня в танца си чрез огнени пойове. Огнените стъпки на нестинарите бяха поантата на танцовия спектакъл „Наследството”.

Днес, четвъртък, „Белите нощи на Разград” продължават, но на друго място – в резервата „Абритус”. Там между 19,30 и 21,00 в Интерактивния музей „Абритус“ ще бъде представено Варненското златно съкровище – най-старото обработено злато в света. То е предоставено от Регионален исторически музей-Варна, за пръв път се експонира в Разградска област.

По същото време до Северната порта на Абритус жителите и гостите на Разград ще могат да се посетят и Готски и Римски военни лагери, където ще бъде представен преглед на военен строй, ще бъдат показани римски и варварски костюми от III в. ще участват клубовете за исторически възстановки „Скития Минор“-Добрич и „Абритус“-Разград. С това събитие ще се отбележат 1770 г. от смъртта на Деций Траян – първият римски император, загинал в битка.

Фестивалът ще завърши със спектакъла „Легенда за Траките“, който Ансамбъл „Чинари“ ще изнесе на Вила „Урбана“, а при лошо време – в залата на Общинския културен център. Спектакълът започва в 21,30 ч.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *