Пълен площад в Разград на Трети март

Разград отбеляза тържествено и с пълен площад Националния празник Трети март. Събитията преди това и на самия площад протекоха под надслова „Паметта на поколенията” – съобщават от пресцентъра на Община Разград. Ученици от училищата, носещи имената на герои от българската история първо участваха в събития в учебните заведения под този надслов, след това се стекоха на площад „Възраждане”. Там бяха раздадени над 500 малки знамена на присъстващите граждани.

Тържеството на площада започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче” от Преслава Неделчева от ОУ”Никола Икономов” и издигане на националния трибагреник от един от почетните граждани на Разград, получили това отличие на 28 януари. Проф. д-р Нейко Стоянов издигна знамето под звуците на акапелното изпълнение на Химна на Република България от Текин Зекериев – възпитаник на класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца-Разград. Друг от най-новите почетни граждани – д-р Мария Пеева – представяше Разград на тържествата на Шипка.

Двама депутати – Десислава Атанасова и Мартин Обрешков – уважиха церемонията на площада, както и цялото ръководство на Община Разград – Кметът Денчо Бояджиев, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Милена Орешкова и Полина Иванова, секретарят на Община Разград Нели Добрева. Сред официалните лица бяха и: Областният управител Гюнай Хюсмен, неговите заместници Евгени Драганов и Нурие Црънгалова, архиерейският наместник отец Георги.

„Трети март е онази повратна точка между Безвремието и Бъдещето, след която България се ражда отново, за да заеме своето място върху картата на България” – каза в приветствието си към гражданите на Разград отправи Кметът Денчо Бояджиев. ”Ще оцелеем и ще пребъдем, ако опазим духа и паметта за миналото, за са го предадем на идващите след нас поколения” – заяви още той.

В знак на признателност под звуците на изпълнения на Градски духов оркестър над 40 венеца и букети цветя от институции, организации, партии и граждани затрупаха двата паметника на площада – Мавзолея-костница на руските воини и Войнишкия паметник.

Преди да потеглят на рокерско шествие до Руския паметник край село Езерче венец поднесоха и лидерите на двата мотоклуба в града „Лудогорски братя” и „Night Riders“ („Нощни ездачи”). Под аплодисментите на пълния площад те потеглиха към паметното място, където се е провело първото сражение в Североизточна България между руските войски и турския аскер от Руско-турската Освободителна война.

Музикална бе следващата част от празника. Свои фолклорни изпълнения представиха ДТШ“Хорце“ при ЦПЛР ЦРД-Разград, ДТА“Лудогорче“, ДТС“Капанче“ при НЧ”Напредък 1901”, СТФ“Лудогорска младост“ и Капански ансамбъл.

Празникът завърши с включване в общобългарската инициатива на Сдружение „Азбукари“ и Единение „Българи за България“ „Пробуждане с хоро“. Няколко кръшни хора се извиха на площада, на тях се хванаха и официалните лица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *