Професор Иво Петров: Няма да има 100% ефикасна ваксина срещу COVID-19

Населението трябва да бъде защитено по всякакъв начин. Лекарите правят всичко възможно за това и на повечето места това е факт. Не е само до лична съвест, но да се предпазва и средата. Това заяви кардиологът проф. Иво Петров в ефира на Нова телевизия по повод увеличаването на заразените с коронавирус в Добрич и състоянието на болницата в града.

По думите на доц. Красимира Христова, кардиолог, увреждането на белия дроб води до и увреждане на сърцето. „Има доказани случаи на млади хора с увредено сърце след COVID-19. Това което се наблюдава е, че 30-40 дни след преболедуването на ковид пациента има оплаквания – дали ще са гръдни болки, дали ще е кашлица. Тези пациенти трябва да са под по специално наблюдение“, каза още тя.

Според проф. Петров те учат в ход и вече ще се мине към фазата на доказателства, след като до момента е била фазата на гръмките открития и информации. „Що се отнася до руската ваксина, то трябва да се базираме именно на доказателствата. До момента хората не са успели да намерят конкретно и специфично лекарство за коронавирус. Залага се на гръмки изявления. Сигурен съм, че няма да има една ваксина, а множество и нито една от тях няма да е напълно ефикасна. Учим се всеки ден и много знаем за патологичните процеси и можем да ги контролираме“, обясни още той.

„Надявам се да удържим положението и целта е колкото може по-малко хора да се разболяват тежко. Не трябва да пропускаме противогрипната ваксина тази сезон“, каза Христова.

Източник: www.novapress.bg

 892 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *