Прокуратурата: Самуилските язовири са пресъхнали заради липсата на валежи, няма виновни

Язовир

Окръжна прокуратура отказа образуване на наказателно производство относно липсата на вода в чашите на три язовира в община Самуил – Желязковец, Кара Михал и Богданци. Това се съобщава на сайта на държавното обвинение. Проверката бе назначена след сезиране на окръжния прокурор от статия в местния вестник „Екип 7” през октомври миналата година, постановлението за отказ е издадено на 21 януари.

Според прокуратурата липсва виновно поведение от страна на длъжностите лица от Общинска администрация-Самуил, както и противоправно поведение на концесионерите.

Прокуратурата е установила, че основните причини за пресушаването на два от язовирите са свързани със силното понижаване на дебита на река Сенковец, която захранва язовир Кара Михал. През 2019/20 г. реката била пресъхнала на места, недостатъчно са били водите около нея като водосбор. Язовир Богданци се захранвал от язовир Кара Михал и по тези причини останал празен.

Язовир Желязковец пък бил построен, за да обхваща приливните води от язовир Бели Лом, чийто дебит също бил силно занижен – установила още прокуратурата.

Заключението на държавното обвинение е,че причините за пресъхването са липсата на валежи и високите температури през периода.

2 Replies to “Прокуратурата: Самуилските язовири са пресъхнали заради липсата на валежи, няма виновни”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *