Прокуратурата поиска постоянен арест на двама от задържаните за пране на пари

Окръжната прокуратура в Разград внесе искания в Разградския окръжен съд за вземане най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, на обвинените в пране на пари Сезгин З. и Сюзан С. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

41-годишният Сезгин е привлечен към наказателна отговорност за пране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък и извършен на два пъти. Живеещата с него на семейни начала 38-годишна Сюзан е обвинена от Окръжната прокуратура като съизвършител в прането на пари. И двамата са знаели, че средствата за придобиване на имоти и коли, са от тежко умишлено престъпление. В момента семейството е задържано за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Разград с цел осигуряването им в съда.

Със средства от тежко умишлено престъпление в периода от 5 февруари 2009 до 6 август 2019 г. в село Ясеновец и в германския град Есен Сезгин си купил през октомври миналата година в Германия автомобил „Мерцедес“, както и два имота. Единият придобил през 2009 г. в село Ясеновец, като се сдобил с недвижим имот от 930 кв. м с изградена къща, изба, кухня и стопанска сграда. Другият имот е апартамент от 120 кв. м в Разград заедно със стая в приземния етаж и таванско помещение. За двата имота  и автомобила Сезгин платил общо близо 250 000 лева, „спечелени“ чрез данъчно престъпление.

В съучастие с живеещата с него на семейни начала Сюзан  държали и сумите от около 400 000 евро, 150 000 лева, около два килограма златни накити, като стойността на всичко това се изчислява на около 2 млн. лева, представляващи особено големи размери, като случаят е особено тежък.

38-годишната Сюзан С. придобила през 2018 г. апартамент с площ от 98 кв. м, заедно с изба и таван за сумата от почти 97 000 лева, както и търговско помещение в Разград за 15 300 лева. През юни тази година в Германия обвиняемата закупила и автомобил „БМВ“ за 15 200 лева.

Както вече информира пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, огромната сума пари в брой в евро и левове, както и златото бе намерено в специален тайник в стена, скрит зад картина.

След операцията, в която участваха служители на ГД БОП и ОД на МВР под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград, бе задържан и бащата на Сезгин – 62-годишният Шакир М., който след 24-часовото полицейско задържане в момента също е с в ареста за срок до 72 часа.

Снимка: ОДМВР-Разград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *