Прокуратурата влезе в Областен кризисен щаб за борба с коронавирус

Прокуратурата е сред институциите, които ще пазят Разградска област от разпространение на коронавирус. Това става ясно от прессъобщение на Областна администрация-Разград.

Държавното обвинение има свой представител в новосформирания Областен кризисен щаб за борба с коронавирус. За пръв път той е заседавал вчера.

На заседанието присъствали Нурие Црънгалова – заместник областен управител, д-р Анатолий Стойнов – заместник-директор на РЗИ Разград, старши комисар Ивайло Йовчев – директор на ОД на МВР Разград, Любомир Георгиев – районен прокурор и административен ръководител на Районна прокуратура Разград, Ангел Петков – началник РУО Разград, д-р Рени Кирякова – Директор на Дирекция НЗБ при РЗИ Разград.

Заседанието е ръководено от Областния управител Гюнай Хюсмен. Обсъдена е актуалната епидемична обстановка в страната и мерките, които се прилагат по отношение на COVID-19.

Д-р Анатолий Стойнов запознал присъстващите с въпросите, разгледани на проведено в гр.София заседание на директорите на РЗИ, ръководено от главния държавен здравен инспектор – д-р Ангел Кунчев. Той информирал, че в инфекциозното отделение на разградската болница – МБАЛ „Свети Иван Рилски” има подготвени отделни стаи с възможност за изолиране на лица със съмнения за инфекция с коронавирус. Не се уточнява обаче колко са леглата, които биха могли да се използват при необходимост.

Д-р Анатолий Стойнов допълнил, че от гранична полиция се събират данни от лицата, пристигащи от страни, където има установени случаи на заразени с вируса и се изпращат в РЗИ. РЗИ ще информира общопрактикуващитена лицата за необходимостта от осигуряване на активно медицинско наблюдение за 14-дневен период, през което време ще бъдат под домашна карантина.

Д-р Кирякова препоръчва спазването на високо ниво на лична хигиена, избягването на мероприятия в закрити помещения и на пътувания в чужбина.

Началникът на РУО Разград – Ангел Петков, запозна присъстващите с писмо на Министъра на образованието, с което се препоръчва учениците да ограничат пътуванията до местата, за които има информация за разпространение на вируса.

Взети са следните решения:

  • Областният управител да свика областен медицински съвет, с участието на директорите на болниците в областта и представители на други заинтересувани структури;
  • Членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавиpyc да бъдат запознати с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превенцията против разпространението на коронавирус инфекцията.
  • Щабът да предприеме превантивни мерки срещу навлизането на коронавируса на територията на областта.

В края на заседанието е направено заключение, че на територията на областта няма регистрирани случаи на лица, проявяващи симптоми на COVID-19.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *