Провериха защо язовир „Бели Лом“ е зелен, било естествен процес

Съвместна проверка с представители на РИОСВ – Русе, Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, „Напоителни Системи“ ЕАД и Изпълнителна агенция по рибовъдство и аквакултури е извършена на язовир „Бели Лом“ в района на област Разград. Това съобщават днес от пресцентъра на екоинспекцията.

Проверката е осъществена в края на миналата седмица в присъствието на гражданина, подал сигнала за оцветяване на повърхността на язовира в наситено зелен цвят.

Извършен е обход и оглед на язовира. В района няма промишлени източници, заустващи отпадъчни води във водния обект. По брега са установени минимални следи от оцветяване. Водният обем на язовира е намалял. Притоците са пресъхнали и не постъпва свежа вода. Заключението на експертите е, че оцветяването се дължи на естествени гнилостни процеси, характерни за летния сезон, при които се отделя зелен пигмент и специфична миризма.

 

 992 total views,  2 views today

One Reply to “Провериха защо язовир „Бели Лом“ е зелен, било естествен процес”

  1. СЛЕД КАТО ПРИТОЦИТЕ СА ПРЕСЪХНАЛИ ЗАЩО СЕ ПОЗВОЛЯВА ОТ ЯЗОВИРА ДА СЕ ПОЛИВА С МОЩНИ ПОМПИ?СЛЕД КАТО СВЪРШИ ВОДАТА КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА А?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *