Проблемите с миризмите и подкрепа за културата – основните моменти в отчета на Антоанета Цонева за завършващия мандат

Навръх рождения си ден народният представител от Разградски регион в 49-ия парламент Антоанета Цонева направи отчет на работата си в Народното събрание. Двата основни акцента в него бяха решаване на проблемите с миризмите и подкрепа за културните институции в региона.

Цонева представи отчета си в присъствието на част от листата на „Продължаваме промяната-Демократична България“, чийто водач е за втори път. До нея бяха: главният редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев, координаторът на ПП Евгени Енчев и Диана Нейкова – учител, учредител на сдружението „Събуди Лозница“.

Като проблем №1 на вниманието й като народен представител от Разградски регион Антоанета Цонева постави проблема с миризмите и замърсяването на река Бели Лом. Отчете че за пръв път държавната власт се е ангажирала с този проблем, лично министърът на околната среда два пъти присъства на заседания на Общинския съвет и предприе конкретни мерки. По думите на Цонева е е установено и едно незаконно заустване. По същия проблем са предприети и други действия в намиране на средства за стартиране на процедура за ремонт на Пречиствателната станция, която е неремонтирана от 1974 г. Осигурените средства са изработване на инвестиционен проект. Цонева прогнозира, че самата модернизация и ремонт на пречиствателната станция ще е над 30 милиона лева. Категорична бе обаче, при решаването на общия проблем на разградчани са се обединили представители на различни институции и гражданското общество.

Удовлетворение изрази Антоанета Цонева, че са отпуснати 170 000 лв. за ремонт на Музикалния дом в Разград, както и че по нейна инициатива е извършена промяна в държавния бюджет, осигурила възможност за по-високи възнаграждения на служителите в галерии, музеи и читалища.

Припомни и генезиса на проблема с Разградската филхармония, по който също са предприети мерки . с постановление на Министерски съвет е увеличен стандартът за финансиране на симфоничните оркестри в страната –между 8,50 и 11,00 лв. вместо 4,50 лв., както е за театралните формации. Въпреки това обаче съществуването на Филхармонията още е под въпрос, Цонева припомни, че при създаването й през 1922 г. в нея е имало 40 музиканти, а сега са 26. Вследствие на парламентарно питане на Цонева се очаква да започне проверка на управлението МТФЦ-Разград.

Цонева изтъкна като позитив на управлението, в което участва ПП-ДБ Инвестиционната програма, с която общините, включително седемте от Разградска област получиха средства за реализация на инфраструктурни инициативи, за които имат проектна готовност.

Цонева опроверга няколко от изявленията на опонентите си за управлението на ПП-ДБ. По думите й държавният дълг не е увеличен с 20 милиона лева и няма, в момента той е общо 23,1 милиарда, а през 2020 г. по време на управлението на ГЕРБ е бил 24,6. Дефицитът тогава е бил 3,8%, а през 2023 г. – 1,9%.

Цонева призова опонентите си по време на кампанията да се говори с факти и чистота на данните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *