Пробация за разградчанин, в дома му намерили археологически ценности

Окръжният съд в Разград одобри споразумение, с което подсъдимият Г. Б. се признава за виновен в това, че на 26 май 2017 г. в апартамент в гр. Разград, е държал повече от 3 археологически обекта, а именно 27 обекта – 7 бр. пръстени – печати, железни, римски, IV – V век, лети, допълнително доработвани; 6 бр. пръстени, бронзови, римски,  III – IV век, детски, ляти и допълнително доработвани; 1 бр. втулка – пръстен за желязно сечиво за стягане на дървена дръжка, кована, III – V век; 13 бр. пръстени – печати, железни и бронзови, римски, III – V век. – някои запазени изцяло, други със счупени халки, представляващи движими археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Неправомерно държаните в жилището археологически обекти са оценени на 108,50 лева. Това съобщават от пресслужбата на съда.

66-годишният мъж се призна за виновен и по обвинението, че на същата дата в дома си, противозаконно е държал ръчно изработен металдетектор, с монтирана към него акумулаторна батерия 12 V.

За извършените две престъпления на Г.Б. бе наложено едно общо наказание в размер на най-тежкото от тях, а именно пробация за срок от 8 месеца.

Неправомерно държаните археологически обекти бяха отнети в полза на държавата и предадени на Регионален исторически музей – Разград, като следва да бъдат заведени в неговия фонд. В полза на държавата се отнема и металдетекторът, явяващ се средство за извършване на престъпление.

Обвиняемият поема и направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 568, 84 лева.

Одобреното от Окръжния съд споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *