Приходите от посещения в Историческия музей достигнаха годините преди COVID-19

Приходите от посещения в Регионалния исторически музей достигнаха тези от годините преди COVID-19. Това стана ясно на пресконференция на директора на културната институция Таня Тодорова. Постъпилите приходи през 2021 г. са в размер на 29 904 лв., през 2018 г. са били 30 432 лв.

През 2021 г. общият брой посещения е 6686, от които с безплатен вход са 1412. Разпределението по възрастови групи е следното: деца до 7 г. – 179; ученици – 1830; студенти – 213; хора в активна възраст – 2273, пенсионери – 853, хора с увреждания  – 78. Чужденците са 265 –най-много са от Румъния, но има и от Италия,  Русия,  САЩ, Англия, Турция, Германия, Русия, Гърция, Испания, Латвия, Нидерландия, Полша, Чехия.

Тодорова припомни, че през 2021 г. дейността на Регионалния исторически музей в Разград се извършваше в условията на COVID 19 при спазване на всички противоепидимични мерки и указания на Министерството на здравеопазването, но всички реализирани събития и инициативи през 2021 година: Ден на музеите, „Белите нощи на Разград“, Читалищен фестивал „Живото наследство на Лудогорието“, Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти и др., са спомогнали за постигането на добри резултати в увеличаването на посетителския интерес към музейните обекти в туристическия сезон.

Тя акцентира и на още факти в годишния отчет за работата на музея:

Освен за тези и още ред изложби през 2021 г., в отчета още се разказва подробно и за научно-изследователска дейност и сътрудничество на музея с научни институти и висши учебни заведения в страната, за усилията и начините за подобряване на материално-техническа база на музея. По спечелен проект пред Национален фонд „Култура“ РИМ – Разград осигури 8414 лв. за компенсация на разходите за електроенергия за периода от юли до ноември.

На пресконференцията Таня Тодорова представи и част от планираните за реализация инициативи през 2022 година.

Ще стартира процедурата за присъждане наградата на името на Анание Явашов, а отличието бъде връчено на 18 май – Международен ден на музеите.

Плановете на музея са свързани и с изложби по време на фестивални и други събития в Годишния културен календар на Община Разград, както и индивидуални изложби с движими културни ценности от фонда на музея. Ще продължи и дейността за представяне на различни аспекти от  историческото минало на Разград с улични фотоизложби.

Тази година ще бъде посветена на 135-та годишнина на музейното дело, ще бъде отбелязана 110-та годишнина от избухването на  Балканска война – 1912 г., както и 105-та годишнина от гибелта на кап. Христо Бърдаров, загинал в ожесточено сражение недалеч от село Поградец /Мокра планина/  през 1917 година, по време на Първата световна война.

На журналистически въпрос за бъдещето на къщата музей „Димитър Ненов“, Таня Тодорова съобщи, че ще се направи архитектурно проучване, ще бъде изготвено конструктивно становище за състоянието на къщата и след това – заедно с Общината – ще се направят финансовите разчети за неотложния ремонт.

Тодорова информира още, че ако държавата тази година има финансов механизъм за финансиране на археологически разкопки, музеят ще кандидатства, но според нея по-важен в национален мащаб е проблемът със съхраняването на вече разкритите обекти и тяхното експониране, тъй като те са подложени непрекъснато на капризите на времето.

Пълният отчет за дейността на Регионален исторически музей-Разград може да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *