Призоваха селските кметове да предупредят хората да внимават с огъня на открито

Относително спокойна, но пожароопасна – така нарече обстановката в Лудогорието директорът на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ Емилиян Станев по време на заседание на Областен кризисен щаб за пожарите, свикан от Областния управител Иван Борисов.

Повод за тревогата му е фактът, че от дъждовете през юни избуя растителност, която сега е изсъхнала и в момента може да се възпламени при всеки повод. Иначе цифрите от статистиката са успокояващи – в региона е имало само един горски пожар тази година и той е бил през март, между 26 юли и 5 август подадените сигнали са 42 – за 30 пожара, 10 аварийни ситуации и 2 лъжливи сигнала. Сред пожарите 2 са били в стърнища, 6 са в сгради, 1 в автомобил, повечето са в сухи треви и отпадъци. Средно на денонощие има по 4,2 повиквания на огнеборците. Те работят на 4 смени по 22 служители на смяна, разполагат с 19 автомобила. При необходимост могат да бъдат мобилизирани до един час общо 100 пожарникари, както и 87 членове на доброволческите отряди към общините.

Какви превантивни мерки са предприели съобщиха още няколко институции.

Директорът на Държавно горско стопанство-Разград Пламен Колев обясни, че в района, да който отговаря, са изорани сухите треви между горските и земеделските площи, назначени са пожаронаблюдатели, оборудвани са противопожарните депа, направен е инструктаж на работещите в дърводобива да не се допуска паленето на огън на открито, а наличната техника е преминала преглед за техническа безопасност в началото на пожароопасния сезон. Инструктират се и билкарите и събирачите на трюфели. Подобни инструктажи трябва да бъдат направени и с ловците, когато наближи ловния сезон – заяви областният управител Иван Борисов.

От Областна дирекция „Земеделие“ – Разград съобщиха, че преди началото на жътвената кампания са изпратили заповеди до общините в областта и земеделските производители, с която се забранява паленето на открит огън, паленето на стърнища, сухи треви и тютюнопушенето.

На заседанието на Областния кризисен щаб бе припомнено, че институциите от Единната спасителна система и общините трябва да имат готовност за реагиране при бедствия. Всички те разполагат с екземпляр от Областния план за защита при бедствия, имат разработени и такива свои планове. Там са описани задълженията и ресурсите за справяне в кризисни ситуации.

Областният управител Иван Борисов призова селските кметове да се ангажират с превенцията на пожарите, като предупреждават хората от населените си места да бъдат внимателни, когато палят огън на открито за приготвяне на зимнина и при всички други случаи, когато това се налага.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *