Прецеденти: управник съди гражданин за обида, в съда внасят тиква като доказателство

Два прецедента ще се случат в Районен съд-Разград през декември или януари, когато бъде насрочено гражданското дело на кмета д-р Валентин Василев срещу полицая Павлин Павлов. Това обяви адвокатът на служителя на реда Стоян Димитров. Делото е за унижаване честа и достойнството чрез пост във Фейсбук, подобно, заведено от управник срещу гражданин, не е имало в разградския съд, а освен това се очаква като доказателство в процеса да бъде внесена в съдебната зала тиква.

Тъй като двама от участниците в предстоящия съдебен спор са и участници в предизборната надпревара, смятаме, че публикацията има предизборен елемент и по тази причина се публикува в рубриката ”ИЗБОРИ 2019”.

Гражданското дело срещу полицая Павлин Павлов е свързано с публикация на неговия профил във Фейсбук, за която той твърди, че е направена от друг разградчанин, живеещ във Великобритания. Събитията се развиват преди близо година – през ноември 2018 г. Тогава дъщерята на полицая заедно с нейни връстници се срещат с кмета д-р Валентин Василев, за да искат финансиране за участия на Детска танцова школа „Хорце”. Той отказал и момичето споделило с баща си и негов приятел. След това на профила на бащата се появил пост, който според Василев е довел до претърпяване на неимуществени вреди – унижаване на честта и достойнството му. Гражданският му иск е за общо 10 000 лева, като сумата е разпределена между 4 конкретни израза: 3000 лв. за обида чрез изразите „боклук долен” и „боклуци като теб”; други 3000 лв. за израза „кирливия задник”; 2000 лв. – за разпространяване на неистински твърдения „че е проявил безгрижие към децата на Разград” и 2000 лв. – за разпространяване на неистински твърдения, че е „станал причина, за да гледаме децата, роднините и приятелите си по Skype”.

Искът е внесен в съда, до края на месеца защитникът на полицая Павлов –  адвокат Стоян Димитров – ще внесе вече подготвения отговор. В него той твърди, че искът е недопустим, тъй като според Конституцията на Република България гражданите имат право да  изразяват своите мнения и критични оценки към заемащите ръководни длъжности. Според Димитров при много от подобните дела в други региони съдът тълкува закона в насока, че управниците доброволно се поставят под обществен контрол и всяко тяхно действие е подложено на оценката на гражданите и е допустим по-агресивен език от тяхна страна. Димитров счита, че и размерът на иска е завишен.

Той ще пита още дали кметът и при други подобни случаи е защитавал интересите си по подобен начин, припомняйки случая с протестите на граждани през 2016 г., свързани с проблема с обявяване на концесията на стадион „Лудогорец Арена”. Именно пърформънсът от този протест  – тиква с надписи „Вальо” и „Бойко” – ще е сред доказателствата, които адвокатът иска да представи в съда.

Димитров ще се интересува още как Василев се е разпознал в поста във Фейсбук, след като не му е споменато  името.

Очаква се делото да бъде насрочено през декември тази година или януари догодина.

Димитров допълни, че по подобни дела – на управници срещу граждани – има и спечелени от управниците дела, но в случаите, когато са засегнати въпроси от интимната лична сфера.

Това всъщност не е първото дело по този казус. След жалба от Василев месец след поста в социалната мрежа, полицаят от Участък Завет към РУ на МВР-Кубрат получи от началника на РУ-Кубрат дисциплинарно наказание „порицание” от 6 месеца. Той го обжалва пред Административен съд-Разград, който потвърди санкцията с аргумента, че е нарушен Етичният кодекс за поведение на държавните служители в МВР, уточнявайки че „ Служителят на МВР има задължението да се отнася с уважение към всички представители на обществото и в свободното си време, още повече, когато се отнася до орган на власт. Ирелевантна за съставомерността на дисциплинарното нарушение е индивидуалната устойчивост на критика на лицата, заемащи публични държавни длъжности”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *