През уикенда Разград и Търговище участваха в първото отборно състезание по програмиране в региона “Лудогорие хаг”

За първи път в региона се проведе Лудогорие хак – отборно състезание по програмиране – съобщават от Дигитално общество-Разград. Осем отбора взеха участие, най-младите участници бяха на 16 години, а най-големите на над 40 години. Всеки отбор се постара както в техническата част, така и в презентирането на проекта си. Състезанието започна в петък вечерта, когато участниците получиха заданието, по което работят. Заданието е реален проект Education+, който е на 2 девойки от Американския университет, участнички в акселератор за стартиращи компании. Отборите работиха успоредно в Дома на техниката в Търговище и в ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, Разград. В неделя отборите представиха какво са сътворили пред жури от 6 човека:

  • Анжела Ибрахим и Наталия Василева, които са авторки на идеята за Education+.
  • Радослав Илиев, който е родом от Търговище и работи като програмист в Бощ.
  • Теодор Вълчев, завършил ПГИИ “Джон Атанасов” в Търговище,  SAP GeekyCamp и СУ “Св. Климент Охридски” и в момента работи като програмист в Flatex Degiro.
  • Мариян Илиев, родом от Търговище, който има 8 години опит като програмист и е съосновател на технологичната компания Generic Soft.
  • Ивайло Иванов, родом от Търговище, основател на редица технологични компании и директор на Founders Institute за югоизточна Европа.

Надпреварата беше много оспорвана и журито отреди трето място на два отбора, Т-1000 в състав: Мартина Пеева, Надежда Тодорова и Денил Генджев – ученици в ППМГ“Никола Обрешков” гр. Разград, както и на отбор CodeNoobs в състав: Валентин Марков, Кристиян Кирилов и Станислав Халдъров – ученици от Второ СУ “Проф. Никола. Маринов”, гр. Търговище. Двата отбора получиха награда от по 300 лв.

На второ място се класира отбор Code Titans в състав Белис Алиосманова и Стефан Петров – ученици от I СУ “Св. Седмочисленици” гр. Търговище. Отборът получи награда от 750 лв.

Победител беше отбор Луди Катерици с капитан Синан Абдулгафуров – ученик в 10 клас в ППМГ“Никола Обрешков”, гр. Разград  Той получа награда от 1000 лв.

Основен спонсор на събитието беше софтуерната компания Лудогорие софт, която е създадена преди 1 година и вече има няколко човека екип от региона, които работят по проекти за чуждестранни клиенти.

Организатори на събитието бяха новосъздадените организации Дигитално общество Търговище и Дигитално общество Разград, които организират курсове по програмиране. В момента тече записване за второто издание на курсовете по програмиране, които ще започнат края на март месец. Записването се случва през сайтовете https://digitalrazgrad.org и https://digitaltargovishte.org.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *