Президентът обяви министрите в служебния кабинет

Президентът Румен Радев подписа указа за служебен кабинет.

Служебен министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев – секретар по сигурност и отбрана на Президента. Янев е български офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

Министерството на вътрешните работи се поема от Бойко Рашков – бивш директор на Националната следствена служба.

Правосъден министър ще бъде Янаки Стоилов от БСП.

Министър на отбраната става Георги Панайотов – бившият посланик на България в ООН.

Здравното министерство се оглавява от гастроентеролога д-р. Стойчо Кацаров.

Министерството на икономиката в служебното правителство се оглавява от Кирил Петков – икономист.

Асен Василев оглавява служебното министерство на финансите. Той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Външен министър в служебното правителство ще е посланикът ни в Дания Светлан Стоев.

Министър на регионалното развитие е Виолета Комитова.

Стела Балтова оглавява министерството на туризма. Тя беше служебен министър на туризма и в правителството на Огнян Герджиков.

Земеделското министерство в служебния кабинет се оглавява от Христо Бозуков. Той беше министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Гълъб Донев поема социалното министерство. Той беше министър на труда и социалната политика и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Министъра на културата в служебния кабинет ще е проф. Велислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Министерството на образованието и науката – от проф. Николай Денков. Той също заема поста министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

С друг свой указ президентът Румен Радев разпуска 45-ото Народно събрание на 12 май 2021 г.

Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 11 юли 2021 г.

Служебният пречиер Стефан Динчев Янев е български офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

Роден е на 1 март 1960 година в Поповица, Пловдивска област.

От 1979 до 1983 г. учи във Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен „земна артилерия“ и гражданска специалност „Електронно-изчислителни машини“. Бил е командир на артилерийски взвод и батарея (1983).

През 1993 г. завършва Военната академия в София. През 2005 година завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. През 2007 година става директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната. През 2008 г. Е директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана”.

На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал.

През 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика“.

От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.

През 2014 г. бригаден генерал Стефан Янев е освободен военна служба.

От 27 януари до 4 май 2017 година е заместник министър-председател и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков.

В момента съветва президента Румен Радев по въпросите за националната сигурност.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Източник: https://dariknews.bg/

 2,861 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *