Президентът насрочи изборите за 2 октомври, обяви и състава на служебното правителство

Президентът Румен Радев обяви състава на поредния си служебен кабинет, който трябва да застъпи на власт, след като 47-ото Народно събрание бъде разпуснато, и посочи кога ще ходим отново на избори.

Държавният глава насрочи изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.

Със свой указ президентът Румен Радев назначава служебно правителство от 2 август 2022 г., вторник.

Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция от 12:00 часа на 2 август.

Начело с Гълъб Донев за служебен министър-председател, новото правителство ще трябва да управлява България до провеждането на изборите за нов парламент, а след това и до сформирането на редовен състав на Министерски съвет.

Структурата на този министерски съвет по закон препокрива тази на последното редовно правителство.

Новият служебен кабинет ще трябва да се справя с проблеми като кризата с растящата инфлация, несигурността в областта на енергийната политика, войната в Украйна и българската реакция към нея, както и потенциалната опасност от новата COVID вълна.

Ето кои ще са и министрите в служебния кабинет, излъчен от Румен Радев:

Министър-председател – Гълъб Спасов Донев.

Досега неизменна част от всички предишни кабинети на Радев, Донев заемаше поста на министър на труда и социалната политика. За пръв път той бе назначен в кабинета на Огнян Герджиков, а след това попадна и в двете служебни правителства на Стефан Янев. Извън това Гълъб Донев е секретар на президента по демографията и социалните политики. Между 2001 г. и 2007 г. е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това, са зам.-директор на дирекция “Административно и информационно обслужване” и зам.-директор на дирекция “Вътрешен одит” на Министерството на отбраната. Заема поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 г. От май до декември 2021 г. Гълъб Донев е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. Назначен е за секретар по социални политики и здравеопазване на президента на Република България с указ № 120 от 9 май 2017г. Във втория мандат на президента Румен Радев е назначен за секретар по социални политики и здравеопазване с указ № 19 от 22 януари 2022 г. Преназначен е на длъжността секретар по демография и социални политики с указ № 97 от 30 март 2022 г.

Вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията – Христо Владимиров Алексиев.

Алексиев още един от “любимите” на Румен Радев служебни министри, като той заема поста на служебен министър на транспорта в предишните три правителства, назначени от президента. В кабинета “Герджиков” той бива запомнен с това, че прекратява първата процедура за концесиониране на Летище София поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата. Преди това той е бил експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в “Пристанище Бургас” ЕАД; член на Управляващия комитет на “Европейски приоритетен проект 22” в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация Европейски товарен железопътен коридор 7 в Будапеща, председател на Съвета на директорите на “Пристанище Бургас” ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания “Железопътна инфраструктура”.

Вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи – Иван Петев Демерджиев.

Адвокат с над 20 години опит, Иван Демерджиев е съдружник и управител на Адвокатско дружество “Демерджиев, Петров и Баев” от 2007 г. насам.  От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия – Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив. Напуска поста, след като през май 2021 година е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. През октомври същата година с указ на президента Румен Радев е назначен за служебен министър на правосъдието. След края на мандата се връща към адвокатската си практика. Като адвокат е известен със силните си обществени позиции. Взима активно участие при обсъждането на важните теми в сферата на правосъдието.

Вицепремиер по управление на европейските средства – Атанас Ангелов Пеканов.

Досегашният вицепремиер в предишните две служебни правителства на Румен Радев, Пеканов отново се връща на поста, който управлява европейските средства у нас. Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London. Докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите Парична и Фискална политика. Два пъти е избран за стипендиант на Българската народна банка (2015, 2019). През 2019г. печели стипендия “Фулбрайт” и посещава икономическия факултет на Harvard University, където работи върху дисертацията си в сферата на паричната политика.

Вицепремиер по социалната политика и министър на труда и социалната политика – Лазар Лазаров.

От 1995 г. Лазар Лазаров последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (понастоящем Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд “Условия на труд”. Бил е съветник на министъра на труда и социалната политика от август 2005 до ноември 2007 г., а от ноември 2007 г. до юли 2009 г. Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2009 г. до юни 2013 г. е бил главен експертен сътрудник към Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. В периодите юни 2013 – август 2014 г., ноември 2014 г. – май 2016 г., февруари 2017 г.- май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. досега Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. Председателствал е редица тристранни органи за социален диалог в областта на пазара на труда, трудовата миграция и трудовата мобилност, политиките за хората с увреждания, равните възможности на мъжете и жените и др.

Министър на финансите – Росица Атанасова Велкова-Желева

През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите (МФ) и притежава професионален опит в МФ от 28 години. От 2001 г. до 2017 е началник на отдел “Устойчиво икономическо развитие” в дирекция “Държавни разходи” със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време “Държавна агенция за осигурителен надзор”. През 2008-2009 г. представлява Република България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО. В периода ноември 2017 – април 2021 г. е заместник-министър на финансите, а от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция “Държавни разходи” в МФ и от декември 2021 г. до момента е заместник-министър на финансите.

Министър на правосъдието – Крум Костадинов Зарков

Едно от водещите лица на БСП през последните години и водеща фигура във вътрешната опозиция срещу лидера на социалистите Корнелия Нинова, името на Крум Зарков беше спекулирано за поста на служебен правосъден министър в продължение на дни, като от червената партия обвиняваха Радев, че е действал зад гърба на партийното ръководство. Самата Нинова пък публично отказа да носи отговорност за действията на министрите, които президентът е взел от БСП. Самият Крум Зарков е юрист по професия. От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 “Пантеон – Сорбона”. През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински (Групата на социалистите и демократите). Народен представител и член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

Министър на външните работи – Николай Милков Милков

Николай Милков започва професионалното си развитие първо в научната сфера, като през 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история. Година по-късно започва работа в държавната администрация, като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи, но през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар. В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция “Външнополитическо планиране, информация и координация”, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително ЮИЕ, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на Република България в НАТО. Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Министър на икономиката и индустрията – Никола Руменов Стоянов

Идващ от частния сектор, Никола Стоянов има сериозен опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите. В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции. В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Насърчаване на малките и средните предприятия”. През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на “Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

Министър на енергетиката – Росен Иванов Христов

Росен Христов има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие. Работил е за италианската енергийна компания “Енел”, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи “Дицман” и ръководи придобиването на “Енергоремонт Холдинг” в България, на която става по-късно председател на управителния съвет. В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Иван Димитров Шишков

Архитект по професия, Иван Шишков е работил като проектант в “Интерпроект” и “Софпроект”. В периода 1992г. – 2000г. е заемал длъжността на главен архитект на Община Драгоман, а от 2002г. до 2008г. е бил главен архитект на Район “Банкя” в Столичната община (СО). От 2008г. до 2021г. е бил главен архитект на Район “Триадица” – Столична община. От 1996г. до 2006г. e член на Общински експертен съвет по устройство на територията. От 2007г. до 2015г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС. По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към днешна дата работи като архитект.

Министър на отбраната – Димитър Желязков Стоянов

Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза “Граф Игнатиево”. От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС. С указ №44 от 23 януари 2017 г. е назначен за главен секретар на президента Румен Радев. Във втория мандат на президента Радев е назначен за главен секретар с указ №10 от 22 януари 2022 г. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия “Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж “Максуел”, САЩ.

Министър на здравеопазването – Асен Георгиев Меджидиев

Д-р Меджидиев е председател на УС на Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз от 2018 г. насам. Самият той е специалист по УНГ и има редица публикации по темата в български и международни издания. Взима участие във форуми и конгреси в страната и чужбина. Има проведени специализации в Германия, Хърватия и Швейцария. От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Създава и ръководи първото отделение по УНГ болести в лечебното заведение и инициира Националната програма “Детско здраве “Пирогов” за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната. В началото на професионалното си развитие работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница. В периода 1995 г. -2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ “Св. Анна”. През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София.

Министър на образованието – Сашо Георгиев Пенов

Дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийски университет ” Св. Климент Охридски” по дисциплините финансово право, данъчно право, международно данъчно право. Ръководител на Катедрата по административноправни науки между 2010 г. и 2018 г. и декан на Юридическия факултет между 2011 г. и 2018 г.  Специализирал е в университета в Хамбург, Германия (с Вайтзекерова стипендия и защитена магистърска степен по право в същия университет 1991-1992), в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР – Виена, Австрия (1993); в университета в Атина, Гърция (1995); в университета в Саарбрюкен, Германия (2001, 2004); в САЩ (2002). Работил е като експерт в Главно управление на данъчната администрация (1989-1990) и ръководител на отдел “Данъчни спогодби” (1992-1994 г.). Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при ХХХІХ (2001-2005) и ХL (2005-2009) Народно събрание. Член на Правния съвет при Президента на Република България и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода от 2002 г. до 2011 г.

Министър на иновациите и растежа – Александър Георгиев Пулев

Александър Пулев е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ. Професионалната му кариера преминава през “УниКредит”, където четири години е бил директор “Инвестиционно банкиране”; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър “Консултации по сделки” в “Ърнст и Янг”. Работил е в международни компании като “Ситигруп Глоубъл Маркетс”, “Браун Брадърс Хариман” и “Дженеръл Електрик”. Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на “Булбанк” и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите. Заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

Министър на туризма – Илин Павлинов Димитров

Депутатът в 47-ото Народно събрание от “Продължаваме промяната” Илин Димитров доскоро оглавяваше постоянната Комисия по туризъм към парламента.  Той притежава 3 бакалавърски степени от различни университети и колежи (по управление на хотели и ресторанти, стопанско управление, маркетинг и мениджмънт), магистратура (“Стопанско управление”) и докторска степен в направление “Туризъм”. Работи в сектора на туризма от 2000 г., като е преминал през различни длъжности. В периода 2020-2021 е председател на Варненска туристическа камара. Преподавател от 11 години в Колеж по туризъм-Варна и директор на център “Кариери, Маркетинг и Предприемачество” в ИУ-Варна. От 2008 до 2021 се занимава паралелно с предприемаческа дейност.

Министър на земеделието – Явор Илиев Гечев

Бившият депутат от БСП Явор Гечев от 42-ото Народно събрание има опит като земеделски производител, като експерт в Държавен фонд “Земеделие”, както и като ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив. През 2013 г. е назначен за заместник-министър на земеделието и храните. Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Министър на околната среда и водите – Росица Атанасова Карамфилова-Благова

Д-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната среда. Има над 17 опит в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), последователно заемайки експертни и ръководни длъжности – от младши експерт до изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). Магистър-инженер е по “Екология и опазване на околната среда” в Химико-технологичен и металургичен университет (ХТМУ) в София. Защитава успешно докторска степен на тема “Изследване възможността за получаване на биогаз чрез анаеробно разграждане на някои нетрадиционни отпадъчни биопродукти” в ХТМУ, където е работила и като хоноруван преподавател. През 2005 г. започва трудовия си стаж в ИАОС към МОСВ и в продължение на 11 години заема различни експертни длъжности в сферата на управление и мониторинг на отпадъците, екологични индикатори, контрол на качеството при инвентаризация на парниковите газове и национален координатор (NFP) към Европейската агенция по околна среда. От 2016 г. заема ръководни позиции към звената за стратегическо планиране и международни програми и проекти в МОСВ. Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда от април 2021 г. Член на Борда на директорите на Европейската агенция по околна среда. Притежава и опит от участие в редица национални и международни проекти в сферата на околната среда.

Министър на културата – Велислав Величков Минеков

Бившият културен служебен министър на културата Велислав Минеков от двата служебни кабинета през 2021 г. се завръща на поста. Скулптор и преподавател по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Минеков беше едно от лицата на летните протести от 2020 г., част от “Отровното трио”, което първо организира демонстрация в защита на президента, след като прокуртурата влезе в президентството на акция срещу един от съветниците на държавния глава.  Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

Министър на младежта и спорта – Весела Николаева Лечева

Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.) по спортна стрелба и петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор по стрелба Весела Лечев поема министерството на спорта. Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание от БСП. В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

Министър на електронното управление – Георги Георгиев Тодоров

Георги Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес. През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП “Пристанищна инфраструктура”, председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД, председател на Съвета на директорите на “Български пощи” АД, заместник-председател на Съвета на директорите на “Пристанище Бургас”, член на Съвета на директорите на “България Еър” ЕАД и пр. Георги Тодоров притежава дългогодишен експертен и управленски опит, отговарял е както за сектор “Информационни технологии и съобщения”, така и за сектор “Транспорт”, както и в процеса по цифровизация.

Междувременно стана ясно, че друго ярко лице от БСП – Антон Кутев, отново ще е говорител на правителството. Той бе съветник на служебния премиер Стефан Янев и говорител на двата служебни кабинета миналата година. На 17 ноември Кутев подаде оставка от поста, след като, провокиран от тежкото поражение на социалистите на парламентарния вот, поиска оттеглянето на Корнелия Нинова като лидер на БСП. Тогава бившият червен депутат мотивира оставката си с това, че “не желае да въвлича служебното правителство в излишно напрежение.”

Източник: https://webcafe.bg

 

 2,563 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *