Представиха пред гимназисти документален филм за Първата световна война

Заместник областният управител Евгени Драганов и Главният секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров бяха гости на публичната прожекция на първите две части на документалния филм „Помни войната 1915 – 1918”. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

В кино „Арабелла“ в Разград бяха представени „България влиза в Първата световна война” и „Разгромът на Сърбия”. Поредицата е коопродукция на военния телевизионен канал и Националния военноисторически музей. Събитието се организира от Информационен център на министерство на отбраната, под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Режисьор и сценарист на филма е Мария Цветкова, която беше дошла в Разград специално за представянето на филма. Тя сподели със зрителите причините и целта да се заеме с този кинопроект.

На събитието присъстваха и Милена Орешкова – зам.-кмет на Община Разград, Началникът на Военно окръжие-Разград подполковник Диян Желев, ученици и учители от ППМГ„Акад. Никола Обрешков“, ГПЧЕ„Екзарх Йосиф“, НПТГ„Шандор Петьофи” и граждани.

Документалната филмова поредица „Помни войната 1915 – 1918” увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война. В първата част „България влиза в Първата световна война” се разглеждат последиците за България  след сключване на Санстефанския и Берлинския мирен договор през 1878 г. и Букурещкия през 1913 г., като предпоставка за влизането на страната ни във войната и присъединяването й към Централните сили.

Във втората част „Разгромът на Сърбия” разказва за героичните победи на Първа и Втора български армии по време на Моравската, Овчеполската и Косовската операция, както и при Криволак.

В документалната продукция, в която участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, местни жители от селища на Р Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал, е показан богат архив от снимки, документи и видеокадри от епохата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *