Пратихме COVID-19 и на Търговище

Коронавирус

Пациентка на разградската болница пренесе COVID-19 в Търговищко. Това стана ясно днес на пресконференция на Областния управител на съседната област Митко Стайков.

Досега в Търговищко имаше само един случай на Коронавирус, като областта бе последната в страната, в която се появи заболяването. Към днешна дата обаче има два нови случая, и двата привлечени от лечебни заведения от други региони – София и Разград.

Случаят от Разград по информация на пресцентъра на Областна администрация-Търговище е на жена на 51 г. от с. Буховци, която от години е на хемодиализа. Същата е преминала процедура по хемодиализа в МБАЛ – Търговище на 01.06.2020 г., а след това е била хоспитализирана в Нервно отделение на болницата в Разград. Именно в Разград са й правени три необходими хемодиализни процедури. Информация за нея е постъпила първоначално от лекуващия я лекар в Разград, който е съобщил за възможен контакт със заразоносител. Здравните работници в отделението са предприели всички необходими предпазни мерки, за да бъде лекувана пациентката. Работата на отделението няма да бъде спирана, а пациентите и персоналът ще трябва да спазват стриктно всички мерки за лична безопасност.

Положителният резултат е даден вчера, към момента жената е в инфекциозно  отделение на търговищката болница.

Не става ясно до кога е била в разградската болница. Досега от Областния кризисен щаб в Разград са съобщавали за само един случай на Коронавирус в неврологично отделение. Той е от 8 юни, понеделник, става въпрос на мъж на 72 години от с. Ясеновец, чиято съпруга също е с потвърдена проба. Той е бил хоспитализиран в изолатора на Съдовия сектор към Неврологичното отделение на МБАЛ – Разград и след положителен PCR тест е приет в Инфекциозно отделение на разградската болница. Заради случая е извършена дезинфекция на Съдовия сектор.

Така това е втора административна област, към която тръгва зараза от Ясеновец. Преди дни стана ясно, че огнището в шуменското село Изгрев се е появило след гостуване на жители на разградското село там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *