Празник в Побит камък – първи събор “Събрало се наше село”

Главният секретар на Областна администрация-Разград Михаил Тодоров поздрави организаторите и участниците в Първия Народен събор за песни и хора, раздумки и обичаи, традиционни гозби и всенародно веселие „Събрало се наше село” в Побит камък. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Пред жителите и гостите на селото, изпълнили двора на местния Етнографски музей, г-н Тодоров припомни, че вярата и обичаите са ни запазили като народ и сме длъжни  да предадем традициите на децата си. По думите му събития като събора „Събрало се наше село” са един от начините традициите да се предават от поколение на поколение. Главният секретар на Областна администрация предаде и поздрави на организаторите от Областния управител Гюнай Хюсмен, припомняйки, че той поощрява инициативите на активните читалищни настоятелства и Областна администрация често организира съвместни инициативи с културните институции в по-малките населени места.

Събитието, събрало жители и гости на Побит камък в Етнографския музей, бе организирано от новото настоятелство на НЧ”Самообразование-1894” с председател Богдан Стоянов със съдействието на кмета Росица Якимова. И двамата изразиха убеденост, че съборът ще се превърне в традиционен и ще представя фолклора, както на местното балканджийско население, така и на околните населени места, ще се активизира и презентирането на Етнографския музей като атрактивен туристически обект. 

Първото издание на събора започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, който благослови инициативата.

След това Димитър Петров от Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград представи презентация за историята на селото.

В събора участваха над 15 самодейни състави и индивидуални изпълнители от: Побит камък, Топчии, Исперих, Завет, Брестовене, Разград, Пороище, Гецово и Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания в Просторно.

Първото изпълнение бе на Химна на Побит камък, представен от вокалната група към НЧ”Самообразование 1894”-Побит камък, а след последната песен всички имаха възможност да дегустират типични местни ястия, приготвени от местни домакини, след което да се хванат на кръшно хоро.

Сред официалните гости на събора бяха и заместник кметът на Община Разград Галина Георгиева и общинските съветници Радиана Димитрова и Мариян Иванов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *